Zon met mate!

Zon met mate

Zonlicht is niet alleen lekker, het is ook goed voor de mens. Sterker nog, het is van levensbelang want door blootstelling aan zonlicht maken we vitamine D aan en die is nodig voor sterke botten. Om voldoende vitamine D aan te maken is een paar minuten in het zonnetje genoeg. Ben je langer in de zon dan moet je maatregelen nemen want zonlicht (UV straling) is helaas niet alleen maar positief.

3 typen UV straling

Er zijn 3 typen UV straling (A, B en C) waarvan alleen type A en B de aarde bereiken. UVB maakt vitamine D aan maar zorgt er óók voor dat je huid verbrandt. UVA dringt diep in de huid door en versnelt het verouderingsproces. Bovendien richt het de meeste schade in de huidcellen aan. Overmatig blootstellen aan UV straling kan leiden tot huidkanker. Omgekeerd is huidkanker meestal het gevolg van veel (lang of vaak) blootstelling aan UV straling. Het kan echter enkele tot tientallen jaren duren voordat huidkanker zich ontwikkelt en openbaart.

Buitenwerkers verhoogd risico

Volgens KWF kregen in 2015 ca. 50.000 Nederlanders per jaar te horen dat ze huidkanker hebben. Tien jaar eerder waren dat er nog 28.000! Een stijging van 78%. Niet gek dus dat huidkanker in Duitsland inmiddels een officiële beroepsziekte is.

Buitenwerkers, werknemers die gedurende een werkdag langere tijd aan het zonlicht worden blootgesteld, behoren tot de groep met een verhoogd risico op huidkanker. Deze groep heeft 4 à 5 keer meer kans om huidkanker te krijgen dan mensen die binnen werken.

Om het risico op huidkanker te verkleinen is het van belang om preventief te werk te gaan. Het beste voor je gezondheid is om de zon te mijden; in ieder geval op de momenten van de hoogste zonintensiteit. Is het noodzakelijk dat je langer in de zon bent dan die paar minuten die nodig zijn om vitamine D aan te maken, dan moet je je huid beschermen.

Volgens de Arbowet valt het ‘veilig werken in de zon’ onder de zorgplicht van de werkgever. De werkgever dient ervoor zorg te dragen dat een buitenwerker gezond en veilig kan werken.

De werking van zonnebrandcrème

Draag UV-werende kleding indien mogelijk en gebruik zonnebrandcrème om te voorkomen dat de blootgestelde huid rood wordt en/of gaat prikken (dus verbrandt!) Gebruik hiervoor bij voorkeur een crème die beschermt tegen UVA en UVB, beide typen UV straling beschadigen tenslotte de huid.

Naast het type bescherming is uiteraard ook de beschermende factor van de zonnebrand van belang, maar welke factor moet je nu hebben?

Als je zónder bescherming na 10 minuten zou verbranden, zal je bij een zonnebrandcrème met factor 4 na 40 minuten verbranden. Bij factor 10 is dat na 100 minuten. De factor geeft dus aan hoeveel langer je in principe veilig in de zon kunt blijven. Zaken als water, zand en zweet zorgen er echter voor dat deze tijd behoorlijk verkort kan worden. Blijf dus alert en smeer op tijd!

4 stappen voor veilig werken in de zon

  • Vermijd onnodige blootstelling aan zonlicht. Beperk het in ieder geval tussen 12-15 uur
  • Draag UV beschermende kleding, pet of hoed en een UV absorberende zonnebril.
  • Smeer regelmatig zonnebrandcrème met de juiste bescherming en factor op de blootgestelde lichaamsdelen.
  • Controleer de huid veelvuldig op onregelmatigheden.

 

Richard Vinke - Commercieel Manager DESTIL Safety