Nieuwe toegangstechniek op oude panden

In de Bredase wijk Brabantpark is het een drukte van jewelste. Tussen de rood-wit ingepakte flats lopen de bouwvakkers van Van Wijnen Rosmalen en diverse onderaannemers, die druk bezig zijn de eenvoudige woningen uit de jaren 50 en 60 een flinke make-over te geven. De 160 appartementen worden helemaal aangepast naar de eisen van de 21ste eeuw met nieuwe badkamers, keukens, toiletten, isolatie, kozijnen, voegwerk, aansluiting op het warmtenet, zonnepanelen én moderne sluitmechanismes van dormakaba voor de veiligheid.

Brandveiligheid

Zo krijgt de voordeur van elke woning een deurdranger met vrijloopfunctie, die is aangesloten op een rookmelder. In geval van brand moeten deze vrijloopdeurdrangers voorkomen dat het vuur of rook zich snel door de flat verspreidt. Deze toevoeging was in eerste instantie niet voorzien door woningcorporatie WonenBreburg, maar bleek een harde eis van de gemeente Breda. “En dus moesten we creatief te werk gaan om de kosten voor de opdrachtgever te drukken”, vertelt hoofduitvoerder Willem van Orsouw. “Gelukkig dacht DESTIL ook goed mee. Doordat zij dormakaba groot inkopen, konden wij ze ook weer voordeliger krijgen.”

Samenwerking

Daarnaast besloot Van Wijnen het plaatsen van de deurdrangers in eigen beheer te houden, door er een eigen timmerman op te zetten. Van Orsouw: “Hierdoor werden de lijntjes korter en hoeven we de elektriciens die de rookmelders en deurdrangers installeren nooit te vragen nog eens terug te komen. Zo proberen we altijd met onze klanten mee te denken, net als met onze onderaannemers. Bij een samenwerking is het belangrijk dat je elkaar ook wat gunt. Ook wordt de overlast voor de bewoners hierdoor minder en dat is uiteraard ook belangrijk.”

Vast patroon

“Het is samen plusjes schrijven en minnetjes uitgummen”, onderschrijft Sjef van den Berg de mening van zijn collega. De timmerman van Van Wijnen Rosmalen is op de vierde etage bezig met een nieuwe keuken. De gloednieuwe dormakaba vrijloopdeurdranger prijkt inmiddels al boven de voordeur. “Elke week levert DESTIL vijf deurdrangers. Per werkweek doe ik namelijk vijf keukens en bij elk appartement bevestig ik gelijk een deurdranger aan de entreedeur.”

Oud en nieuw

Doordat de appartementen in de wijk Brabantpark uit het midden van de vorige eeuw stammen, zijn de deurposten niet overal direct geschikt om een deurdranger te installeren. Van den Berg is echter niet voor één gat te vangen en grijpt desnoods naar zijn zaag om voor elke situatie een passende oplossing te vinden. Moeiteloos laat hij oude architectuur en moderne techniek op elkaar aansluiten.

Deurdrangers

Van den Berg is duidelijk in zijn element, terwijl hij met gestage vaart alle 160 appartementen eigenhandig voorziet van een vrijloopdeurdranger. In de tussentijd plaatsen onderaannemers ook nog 48 deurdrangers op de entree- en bergingkozijnen. Van den Berg: “Het is wel fijn dat we nergens tegenaan lopen. De samenwerking met DESTIL en dormakaba verloopt prima. De leveringen zijn altijd compleet en dus kunnen we lekker doorwerken.”