Brandweer vreest creatieve stokers in energiecrisis

Met de schommelende prijzen op de energiemarkt, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, hebben veel mensen voorbereidingen getroffen voor de winter. Zo steeg de verkoop van petroleumlampen, verwarmingslampen, houtkachels, brandhout en kaarsen en kleipotten naar grote hoogten. Inventief zeker, maar intussen maakt de brandweer in Nederland zich grote zorgen dat het aantal woningbranden deze winter wel eens alle records kan breken.

Bezorgde brandweer

Kevin Boerma, adviseur risicobeheersing bij de brandweer Midden- en West-Brabant, deelt die ongerustheid. Vanuit zijn functie adviseert en controleert hij op het gebied van brandveilig bouwen en gebruik. “Uiteraard moeten gebouwen voldoen aan de regelgeving, maar we kijken zeker ook naar de daadwerkelijke risico's. In deze tijd van het jaar hebben we altijd te maken met meer woningbranden. Dit komt doordat er meer gestookt wordt in deze periode en tijdens de feestdagen zien we ook een toename. Vanwege de hoge energieprijzen en de inventiviteit om goedkoper te stoken maken we ons dit jaar meer zorgen dan anders.”

Brandoorzaken

Eerst maar eens de cijfers. Volgens platform 'Weer de Brand' wordt een derde van alle woningbranden veroorzaakt door de schoorsteen. Op nummer twee komt de keuken met 22%, waarbij hittebronnen, technische defecten aan apparaten en vlam in de pan vooral de boosdoeners zijn. Als derde komen de woon- en slaapkamer, waarbij het euvel vaak wordt veroorzaakt door technische defecten, roken of kaarsen.

Creatievelingen

Er is een flinke overlap tussen de groep brandveroorzakers en de alternatieven voor de centrale verwarming in huis. En dus zijn het voor Boerma en zijn collega’s spannende tijden. “Je kunt het mensen ook niet kwalijk nemen dat ze in deze tijden naar goedkope oplossingen zoeken om warm te worden of te blijven, maar we zien wel de gekste dingen. Bijvoorbeeld terracottapotjes met vier waxinelichtjes eronder en een ventilator ernaast. Via verschillende communicatielijnen proberen wij mensen te bereiken en te voorzien van (brand)veilige tips en handvatten.”

Schone schoorsteen

Bij het gebruik van je open haard en houtkachel is het belangrijk dat het schoorsteenkanaal jaarlijks geveegd wordt. “De echt koude maanden moeten nog beginnen, maar er zijn al veel schoorsteenbranden geweest”, vertelt Boerma. “Ook bij gezinnen die hun houtkachel al een tijd niet meer gebruikt hebben en die nu als alternatief proberen. Daarom benadrukken we altijd dat je de schoorsteen eerst laat vegen, voordat je hem gebruikt. Dat kost aan het einde van de streep minder dan wanneer de haard uiteindelijk een brand veroorzaakt".

Geen uitslaande brand

Hoewel de vrees voor meer (woning)branden reëel is, is Boerma niet bang voor uitslaande branden. “In Nederland zitten we ten opzichte van andere landen redelijk aan de veilige kant. Onze regelgeving is erop geënt dat slachtoffers moeten worden voorkomen en dus bouwen we in Nederland, met brandwerende voorzieningen en materialen. Mocht je toch brand hebben, dan moet je zelf zorgen voor je eigen veiligheid en die van anderen. Wij zijn er om de brand te blussen en te beperken.”

Isoleren

Om je eigen huis in de winter zowel warm als veilig te houden, heeft de adviseur risicobeheersing nog wel een laatste tip. Boerma: “Warmte in huis houden is veelal beter dan warmte opwekken. Zowel voor de portemonnee als voor de veiligheid. Tochtstrippen en goede isolatie schelen al heel veel en blijf daarnaast vooral goed nadenken.”