Hoe komen inbrekers binnen? En hoe houd je ze tegen?

Het inbrekersseizoen is weer begonnen. Nu de dagen korter worden, heeft een dief de gelegenheid in het donker zijn slag te slaan, terwijl jij op het werkt bent. Door slechtere weersomstandigheden zijn er bovendien minder mensen op straat en dus minder sociale controle. Daarom is het van essentieel belang dat je huis goed is afgesloten. Hoog tijd eens te kijken naar de methodes waarmee inbrekers het liefst een pand binnenkomen. En welke maatregelen jij kunt nemen om ze dat te beletten.

Allereerst wat algemeen advies om boeven af te schrikken. Belangrijk is om waardevolle spullen niet vol in het zicht te leggen. Een dief weegt altijd de moeilijkheid van een inbraak af tegen de waarde van de beloning. Een laptop of een iPad op nog geen meter van het raam is een buitenkansje voor criminele opportunisten. Om diezelfde reden is het ook goed om altijd de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Bijvoorbeeld door als je op vakantie bent iemand dagelijks de post te laten opruimen. Of door thuis een lamp laten branden als je zelf een avondje uit bent. Daarnaast is het belangrijk om de deur altijd op slot te draaien als je de deur uitgaat. Dan gaan we nu specifieker in op de populairste inbraakmethodes.

Hengelen

Wanneer een deur niet op slot is gedraaid, staat alleen de dagschoot nog tussen een dief en jouw bezittingen. Geen inbreker die daar moeite mee heeft. De eerste methode om zo’n deur te openen noemen we hengelen. Daarbij steekt de inbreker een stuk ijzerdraad door de brievenbus, om de deur van binnenuit simpel open te trekken. De manier om dit te voorkomen is de deur altijd op slot te draaien. Maar ook voor de meest verstrooide mensen is er een oplossing. Door een beschermende kap aan de binnenkant van de deur te bevestigen, wordt hengelen eenvoudig onmogelijk gemaakt.

Flipperen

Ook wanneer een deur niet over een brievenbus beschikt, kan deze eenvoudig worden geopend als hij slechts met de dagschoot is gesloten. Door een dun stuk plastic, bijvoorbeeld een bankpas, door de kier tussen deur en deurpost te bewegen wordt de dagschoot teruggedrongen en kan de dief naar binnen. Ook hier geldt dus dat een flipper weinig uithaalt wanneer ook de nachtschoot van het slot geactiveerd is. Een andere eenvoudige aanpassing aan de deur om deze vorm van insluipen te voorkomen is het aanbrengen van een anti-inbraakstrip.

Gaatjes boren

Sommige mensen die bevreesd zijn voor inbrekers die flipperen of hengelen, laten de huissleutel steevast aan de binnenkant van de deur zitten. Zo zijn ze er zeker van dat ze nooit vergeten de deur op slot te draaien, maar onbedoeld kunnen ze zo slachtoffer worden van een derde inbrekerstechniek: gaatjes boren. Hierbij boort de dief een gat in de deur, net boven het slot. Met een ijzerdraadje kan hij vervolgens de sleutel in het slot omdraaien. Onze tip om dit te voorkomen: hang de sleutel na het afsluiten op een vaste plek weg van de deur.

Openbreken

Dan zijn er ook nog inbrekers die ouderwets met de koevoet op zoek gaan naar deuren om open te wrikken. Om jezelf hier tegen te wapenen is solide hang- en sluitwerk (zie kader) zeer belangrijk. Voor de extra veiligheid kun je nog een anti-inbraakstrip op de deur plaatsen, waardoor het voor de dief lastiger wordt zijn breekijzer tussen de deur en de deurpost te krijgen.

De Bulgaarse methode

Wanneer de cilinder van een insteekslot aan de buitenkant van de deur meer dan 3 millimeter uitsteekt, is dat een gevaarlijke situatie. Deze sloten zijn een makkelijke prooi voor inbrekers die de Bulgaarse methode hanteren. Hierbij breekt de dief de cilinder met een waterpomptang of een griptang doormidden. De ene helft heeft hij in de tang, terwijl de andere helft aan de binnenkant op de grond klettert. Vervolgens is het een koud kunstje om met een schroevendraaier of een bouwsleutel de deur te openen. Een ervaren inbreker doet hier gemiddeld slechts een halve minuut over. Terwijl deze vorm van inbreken goed te voorkomen is door de cilinder aan de buitenkant niet te laten uitsteken. Door deze af te dekken met veiligheidsbeslag aan de buitenkant kun je ook veel narigheid voorkomen.

Kerntrekken

De meest geavanceerde manier om een deur te forceren is kerntrekken, ook wel cilindertrekken genoemd. Hierbij draait de inbreker een schroef in de kern van de cilinder, waarna de kern of de cilinder als een kurk uit een wijnfles wordt getrokken met behulp van een klauwhamer of een poelietrekker. Vervolgens heeft hij aan een schroevendraaier of bouwsleutel genoeg om binnen te komen. Om dit te voorkomen is het verstandig veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging op de deur te bevestigen.

Voorzichtig

Ook met de meest veilige voordeur van Nederland blijft het natuurlijk oppassen geblazen. Sommige dieven hoeven helemaal niks te forceren om zich toegang te verschaffen tot uw woning. Een open raam kan voor hen een buitenkansje zijn, waar anderen zich met een ‘babbeltruc’ naar binnen praten. Iedereen kan wel zeggen dat hij een monteur is, dus vraag altijd om legitimatie. Liever iets te voorzichtig dan te naïef.

Assa Abloy logo 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Assa Abloy

Inbraakproof bouwen met het PKVW

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een extra label bovenop het Bouwbesluit. Dit keurmerk toont aan dat een woning of pand voldoet aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid.

Alle hang- en sluitwerk is gecategoriseerd als SKG 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe meer moeite een inbreker moet doen om binnen te komen. Zo biedt SKG 1 minimaal drie minuten weerstand bij een inbraak met ‘eenvoudig gereedschap’. Terwijl hang- en sluitwerk van de SKG 3-categorie een inbreker met ‘zwaar gereedschap’ 5 minuten weerstand biedt.

Met het Projectbureau heeft DESTIL Prolians experts in huis die gecertificeerd zijn om projecten van een PKVW-label te voorzien. Vanaf de tekenfase denken zij mee, geven zij trainingen op het gebied van hang- en sluitwerk en verrichten ze keuringen. Daarnaast hebben deze projectbegeleiders van DESTIL verstand van zaken als brandveilig bouwen, vluchtwegen en elektrische sloten.

Lees meer over het projectbureau >

Altijd zicht op je huis met de beveiligingssystemen van Yale

Camera's hebben altijd een afschrikwekkende werking op inbrekers, maar Yale heeft veel meer dan dat alleen. Bij DESTIL kun je complete beveiligingssystemen aanschaffen, die eenvoudig bestuurbaar zijn vanaf je mobiele telefoon. Camera's met bewegingsdetectie slaan aan wanneer er iemand voor de deur staat. Op datzelfde moment krijgt de bewoner een melding op zijn of haar telefoon. Via de spreek/luisterfunctie kan deze direct communiceren met de bezoeker.

Om ongewenste bezoekers op de vlucht te jagen hebben de veiligheidssystemen van Yale ook een ingebouwde spotlight en sirene. En wanneer je de slimme camera's voorziet van een SD-geheugenkaart, kun je beelden ook opslaan en terugkijken. Bekijk hier alle Yale beveiligingscamera's.