Toekomst kleurt groen dankzij OPSIAL OGT
OPSIAL heeft haar eigen visie op duurzaamheid. Onder de naam van het ‘Greener Together Program’ gaat de specialist in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) voor een duurzamere toekomst. Aan de hand van duurzame innovaties worden in de toekomst steeds meer artikelen duurzaam geproduceerd. De doelstelling om in 2025 een aandeel van 20% aan duurzame artikelen in het assortiment te hebben, spreekt dan ook boekdelen.
Life Cycle Analysis
De impact van een product op het milieu wordt gemeten door middel van een Life Cycle Analysis (LCA), die de gehele levenscyclus van een product omvat, van grondstofwinning tot afvalverwerking of recycling. Het doel van deze analyse is om vervuilingsbronnen te identificeren en de milieuprestaties van bestaande producten te verbeteren. De LCA meet de milieuprestaties van iedere fase in het product proces, waaronder:
- Verwerking van grondstoffen
- Toevoer van grondstoffen
- Productie
- Distributie
- Verbruik
- Afval of recycling
Op basis van deze analyse worden milieudoelstellingen opgesteld om kwalitatief gelijkwaardige producten te produceren met een lagere milieu-impact. Deze producten zijn te herkennen aan het OGT (OPSIAL Greener Together) keurmerk.
Milieuvervuilende factoren
De verwerking van grondstoffen en productie zijn de meest vervuilende stappen in de levenscyclus van een product. Hier kan de CO2-uitstoot het meest worden verminderd. OPSIAL beperkt de milieu-impact door verbeteringen op het gebied van design, productie en verpakkingsmateriaal.
Design: Er wordt gekozen voor milieuvriendelijkere materialen zoals gerecycled polyester of biologisch katoen. Gerecycled polyester verlaagt het water- en energieverbruik in vergelijking met conventionele materialen. Bij biologisch katoen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat de aarde beter beschermt en de gezondheid van producenten en gebruikers bevordert.
Productie: Het selecteren van duurzame leveranciers is een belangrijke stap in het proces. Iedere leverancier wordt bekeken aan de hand van MVO-certificeringen en moet zo voldoen aan vooraf vastgestelde MVO-eisen. Voorbeelden hiervan zijn de ISO 9001 en ISO 14001 certificering. Daarnaast worden leveranciers gecontroleerd door kwaliteitscontroleurs van zowel Descours & Cabaud als van een derde partij.
Verpakking: Meer dan 90% van de OPSIAL artikelen heeft al duurzamer verpakkingsmateriaal die vrij is van plastic. In de nieuwe verpakking wordt er recyclebaar- of gerecycled karton gebruikt. Waar dit niet mogelijk is, wordt er gekozen voor gerecycled plastic. Daarna wordt de verpakking bedrukt met inkten op plantaardige basis.
Alle lederen handschoenen zijn LWG (Leather Working Group)-gecertificeerd. De Leather Working Group is een non-profit organisatie die zich inzet voor een verandering in de wereldwijde toeleveringsketen van leer. Aan de hand van verschillende beoordelingscriteria zal er een certificaat worden uitgedeeld. OPSIAL is een van de leden die de samenwerking is aangegaan om zo de productie van meer verantwoord leer te stimuleren.