Peters Bouw en Onderhoud beschermt 700 man met dormakaba-producten

Aan de rand van Tilburg is Peters Bouw en Onderhoud druk bezig woonruimte te creëren voor zo’n 700 internationale medewerkers van de omliggende bedrijven. Een gigantische klus, helemaal omdat een gebouw met zoveel bewoners aan tal van veiligheidsvoorschriften moet voldoen. Van zelfsluitende deuren tot veilige vluchtwegen, de producten van dormakaba spelen een hoofdrol bij dit bouwproject.

Omringd door bomen is het gebouw vanaf de Dongenseweg in Tilburg amper te zien, maar wie dichterbij komt merkt al snel hoe groots dit nieuwbouwproject van Peters Bouw en Onderhoud is. Terwijl de afbouw in de rechterhelft van het pand nog in volle gang is, verraden de vele witte nummerplaten op de parkeerplaats dat de linkerhelft al volop wordt bewoond. Deze bewoners komen veelal uit Polen, maar ook bijvoorbeeld uit Spanje en Kroatië. Dit moet een thuis worden voor 700 werknemers die uitzendbureau E&A op de Tilburgse industrieterreinen Kraaiven en Vossenberg heeft gedetacheerd.

Controle brandweer

“In totaal creëren we hier 130 studio’s en 110 gedeelde appartementen voor vier personen”, vertelt uitvoerder Bob van de Kamp in de bouwkeet naast de bouw. “Blok A is al opgeleverd, terwijl bij blok B de gemeente en brandweer nog moeten komen controleren. Een gebouw waar zoveel mensen komen te wonen moet natuurlijk aan de strengste veiligheidseisen voldoen. Bij zo’n test gaat er één brandweerman bij de brandmeldinstallatie (BMI) staan, terwijl een ander elders in het pand rook ontwikkelt. En dan gaan we kijken of alles open en dicht springt zoals het zou moeten.”

Sluitplan

Met 700 bewoners worden er natuurlijk nogal wat pannen en opladers gebruikt. Mocht er dan al ergens brand ontstaan, dan mag deze zich niet te snel verspreiden en daarbij moeten bewoners zich zonder gekke capriolen in veiligheid kunnen brengen. En dus puilt het wooncomplex uit van de technische snufjes van dormakaba. “Het sluitplan is opgesteld door Arie Govers van het projectbureau van DESTIL”, vertelt Van de Kamp. “In het voortraject geeft een adviesbureau aan welke deuren open moeten blijven en welke juist dicht moeten vallen in het geval van brand. Daar komt er nog een brandweerrapport en zo gaan er heel wat plasjes overheen. Als iedereen overtuigd is dat dit gebouw honderd procent veilig wordt, beginnen we met bouwen.”

Deurdrangers en begrenzers

Even later tijdens de rondleiding blijkt Van de Kamp niet te hebben overdreven. Het wooncomplex aan de Dongenseweg is elke deur uitgerust met een deurdranger van dormakaba. “Het type hangt af van de functie en de zwaarte van de deur”, licht Van de Kamp toe. “Met name bij de trappenhuizen hebben we heel zware brandwerende deuren. Wel uitgerust met een begrenzer die ervoor zorgt dat ze nooit helemaal open kunnen zwaaien en de muur beschadigen.”

Tussendeuren

De gangen waar de appartementen en studio’s aan liggen worden van tijd tot tijd onderbroken door een tussendeur. Van de Kamp: “Dat moet vanwege het aantal bewoners. Deze deuren zijn uitgerust met een sluitvolgorderegelaar van dormakaba. Zo gaan de klapdeuren altijd in de juiste volgorde dicht en ontstaan er geen kieren waar rook doorheen kan komen. Alles is er op ingericht dat vuur en rook zich nooit snel door het pand kunnen verspreiden.”

Vluchtwegen

De deuren op de vele vluchtwegen zijn dan weer uitgerust met duwbalken, zodat ook mensen die in paniek zijn of wiens zicht beperkt wordt, snel een veilig heenkomen kunnen vinden. “Zie je deze magneet?”, vraagt Van de Kamp, terwijl hij wijst naar het mechanisme boven een deur die naar een brandtrap leidt. “Normaal gesproken is deze deur altijd gesloten, maar zodra de BMI afgaat, springt ie meteen open en kunnen de mensen via deze weg snel naar buiten.”

Teamprestatie

Het moge duidelijk zijn: met de veiligheid van de 700 internationale medewerkers van E&A zit het wel goed. Daar zorgen de vele toepassingen van dormakaba wel voor. En omdat deze geleverd zijn door DESTIL en aangebracht door Peters Bouw en Onderhoud is hier sprake van een echte teamprestatie.

Lees ook: Nieuwe toegangstechniek op oude panden