Otoplastieken, de meest veilige en comfortabele gehoorbescherming

Al bijna dertig jaar is Kendal Gehoorbescherming een toonaangevend producent van otoplastieken. De oordoppen op maat zijn uitgerust met een keramisch filter, die de kwaliteit van het gedempte geluid zo natuurgetrouw mogelijk houden. Hierdoor kost het weinig inspanning om te horen en is het makkelijk te communiceren op een lawaaierige werkplek, zonder de gehoorbescherming uit te doen. Eigenaar Arnoud Kalden is trots op zijn producten en licht graag toe waarin zijn bedrijf zich onderscheidt.

Wat is de meerwaarde van otoplastieken ten opzichte van traditionele gehoorbescherming zoals oordopjes of oorkappen?

“Dat zijn nogal wat voordelen. Laten we beginnen met het milieu, want dat is tegenwoordig een belangrijk issue. Je bent in een keer af van die wegwerpschuimpjes, die overal blijven rondslingeren. Otoplastieken gaan in de meeste gevallen zeker vier jaar mee en zijn dus een stuk duurzamer.”

Dat is mooi, maar dat doen oorkappen natuurlijk ook.

“Oorkappen gaan niet zo lang mee en zijn vooral een stuk minder prettig voor de drager. In de gehoorgang is het gemiddeld 37 graden, door de kappen kan de warmte moeilijker ontsnappen met al gevolg dat er veel transpiratievocht en oorsmeer wordt aangemaakt. Je kunt je voorstellen dat dit enorm gaat broeien. Daarnaast draag je kappen direct op de huid. Veel mensen krijgen daar huidirritatie of -uitslag van. Dankzij het filtertje in de otoplastieken is er een open verbinding met de buitenwereld en dat geeft voldoende ventilatie voor transpiratievocht in de gehoorgang.”

En is dat met otoplastieken dan niet zo?

“Nee, want tijdens je werkdag heb je geen reden om ze constant uit en weer in te doen. Uiteraard is het wel de verantwoording van de drager om de oordoppen schoon te maken voordat je ze weer in doet. Bij de otoplastieken leveren we daarom meestal een reinigingsvloeistof waarmee je ze dagelijks gemakkelijk hygiënisch schoon houdt. Mensen die werken met vuile handen raden we aan om een complete reinigingsset te gebruiken. Hierin zitten bijvoorbeeld ook bruistabletten waarmee je periodiek grondig de otoplastieken schoonmaakt. Hiermee voorkom je dat vuil zich opstapelt in het filterkanaal. Met een schoon niet-verstopt kanaal ben je verzekerd van de beste geluidskwaliteit.”

Als je ze nooit uit hoeft te doen, moeten ze wel een beetje comfortabel zitten toch?

“Otoplastieken worden natuurlijk op maat gemaakt dus dat past altijd perfect in je oor. Voor extra comfort maken we naast harde otoplastieken ook zachte. Deze worden het meest gedragen. Zachte otoplastieken zijn gemaakt van siliconen van medische kwaliteit en worden voorzien van een beschermend laklaagje. Zachte otoplastieken kunnen we langer maken, waardoor ze in het oor tot aan het kaakgewrichtskopje reiken, zonder dat de drager daar last van heeft. Hierdoor vallen ze minder snel uit je oor tijdens het werken. En mochten ze wel een keer vallen dan breken zachte otoplastieken niet, ze zijn buigzaam en kunnen tegen een stootje.”

Klinkt goed, maar dat kunnen die eerdergenoemde schuimpjes natuurlijk ook. Wat is nu echt de meerwaarde?

“De meerwaarde is de geluidskwaliteit. Die schuimpjes sluiten je oor volledig af waardoor het geluid dusdanig vervormt dat het heel veel moeite kost om te horen wat er om je heen gebeurt. Daardoor kost het veel energie om te horen wat er wordt gezegd. Geluid tot 80 decibel komt bij otoplastieken gewoon goed door. Hierdoor kun je op de werkvloer goed communiceren en zelfs telefoneren. De schuimpjes zetten bovendien uit, waardoor het knelt in de gehoorgang. Bovendien; als je oren volledig afgesloten zijn, hoor je gevaarlijke geluiden niet naderen en kun je moeilijker waarschuwingssignalen horen. Dat kan dus tot ongelukken leiden. Met otoplastieken heb je daar geen last van.”

 

Begrijp ik goed dat jullie filters hebben met verschillende dempingen voor verschillende toepassingen?

“Inderdaad. De otoplastieken worden op maat gemaakt in samenspraak met de gebruiker. Een onderdeel van het maatwerk is de keuze voor het juiste filter, afgestemd op de betreffende toepassing. Klanten uit de muzieksector ontvangen bijvoorbeeld filter type KS4 en voor de industrie schrijven we KS2 voor. Het verschil is dat de KS4 gelijkwaardig dempt over alle frequenties - een zogenaamde ‘vlakke demping’ - waardoor je het beste kunt blijven genieten van bijv. muziek. Voor alle werkzaamheden en activiteiten kunnen we de perfecte gehoorbescherming aanbieden dankzij deze verschillende type filters.”

En wanneer iemand zich een setje otoplastieken laat aanmeten, hoe groot is dan de kans dat ze ook daadwerkelijk passen?

“Dat is nagenoeg gegarandeerd. Er zijn ook fabrikanten die afdrukken digitaal laten scannen en bewerken en de otoplastieken in 3D printen. Voorlopig zien wij bij deze 3D technieken nog te veel fouten. Deze automatisering brengt ook geen kostenvoordeel met zich mee, niet in tijd en niet in kwaliteit. Bij Kendal is het daarom nog echt ambachtelijk handwerk. Wij maken fysieke mallen van de afdrukken en de otoplastieken worden met de hand vervaardigd. Hierdoor zijn er wel veel handelingen aan het maken van een set otoplastieken, maar deze methode is wel nauwkeuriger en kwalitatief hoogwaardig. En klanttevredenheid is natuurlijk waar het om draait.”

Grappig dat het ambachtelijke productieproces nog steeds niet achterhaald is door digitale technieken.

“Ja, zo maken we de otoplastieken al sinds 1993, maar denk niet dat we achterlopen hoor. Het innovatieve productieproces is in de loop der jaren geperfectioneerd en processen zijn geoptimaliseerd. Dankzij onze materialenkennis, ruim 30 jaar ervaring en het superieure keramisch filter blijven wij onze concurrenten voor. Onze gepatenteerde keramische filters zijn superieur ten opzichte van de gaasjes en plastic kanaaltjes die bij andere aanbieders worden gebruikt. Dankzij de eigenschappen van het hoogwaardige keramiek (zirkoniumoxide) en de vorm (venturi kanaal) wordt geluid gedempt met de minste vervorming. Het bijzondere productieproces van de filters zorgt er bovendien voor dat het filterkanaal gemiddeld niet meer dan één duizendste afwijking kan hebben. Dat is verwaarloosbaar en daarmee bieden onze otoplastieken ook nog eens de meest betrouwbare demping.”

En hoe zit het met de prijs?

“Hard of zacht zijn in prijs hetzelfde. Ook de verschillende opties hebben geen meerprijs, het is nou eenmaal een maatwerkproduct. Dus of je nou met of zonder greepje, transparant of kleur, meer of minder demping, wel of geen detectie kiest. De prijs is hetzelfde. Alles wordt op maat gemaakt en aan elk setje hebben we ongeveer dezelfde handelingen. Otoplastieken gaan gemiddeld vier jaar mee en dat is best lang! Doordat ze zo lang mee gaan is het dus ook goedkoper dan oorkappen of wegwerpschuimpjes. Per dag worden vaak meerdere wegwerpschuimpjes gebruikt. Een jaar kent toch al snel 220 werkdagen, dus die kosten van die schuimpjes lopen aardig op. En oorkappen waarvan elk half jaar de kussens moeten worden vervangen omdat het zo snel slijt is ook veel kostbaarder. En dan mis je ook nog eens alle voordelen - zoals draagcomfort en geluidskwaliteit - die otoplastieken wel bieden.”

Jouw eigen optoplastieken op maat aangemeten

DESTIL Prolians kan vanuit zijn eigen specialisme op het gebied van Safety het aanmeten en adviseren van otoplastieken verzorgen bij bedrijven. Om hier gebruik te maken vragen wij om contact op te nemen met onze afdeling Safety via 013-4653000 of [email protected]. Er wordt dan samen gekeken naar de wensen en wat DESTIL hierin kan betekenen voor de klant. Kijk voor meer informatie over de services van de afdeling Safety op: DESTIL Safety

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Kendal