Rookmelderplicht 2022

Bij een brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Vanaf 1 juli 2022 is het daarom verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen die na 2003 gebouwd zijn, maar de regelgeving gaat nu dus ook voor bestaande bouw gelden.

Belangrijkste veranderingen

Volgens de aankomende veranderingen in het bouwbesluit moet een huis uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dat betekent dus dat op iedere verdieping van een zelfstandige woning minstens één rookmelder dient te hangen. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder. In kamerwoningen zoals studentenhuizen betekent dat dat in iedere afzonderlijke kamer een rookmelder aanwezig moet zijn.

Waarom?

Doel van de nieuwe regels is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen. De meeste slachtoffers van een brand vallen namelijk ’s nachts, door het inademen van rook. Wanneer je slaapt, werkt je reukorgaan namelijk niet, waardoor je een eventuele brandlucht niet zult ruiken. Daarom is het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders erg belangrijk. De rookmelders detecteren de rook en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt namelijk nog perfect wanneer je slaapt. Het invoeren van deze nieuwe regel gaat dus hopelijk levens redden!

Eisen en adviezen

Wat is nou de meest geschikte oplossing gaat zijn voor jouw huis of project? We helpen je er graag bij door de belangrijkste eisen en normeringen, maar ook ons advies met je te delen. Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Zo is het Europese EN 14604 certificaat verplicht. Kies je voor een rookmelder op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder op tijd rook detecteert, een goed geluidssignaal geeft, en eenvoudig te plaatsen is. Een rookmelder op batterijen volstaat, maar wij raden je dan wel aan te kiezen voor goede kwaliteit. Neem er eentje die een levensduur heeft van 10 jaar. Zo hoef je niet na 1 jaar de batterij al te vervangen, wat vaak niet gedaan of vergeten wordt. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat álle melders tegelijk afgaan in geval van brand. We hebben enkele geschikte rookmelders voor je op rij gezet:

 

 

 

Rookmelders.

Wat als…

Hang je geen rookmelders op? Dan voldoet jouw woning niet aan de verplichtingen en wordt deze beschouwd als “niet-conform” de wetgeving. Maar, als verhuurder van een pand ben jij verantwoordelijk om deze in goede staat van onderhoud en volgens de regels te verhuren. Wanneer je niet aan de regels voldoet, riskeer je een boete van de gemeente, maar ook een verzekeraar kan besluiten niet uit te keren bij problemen. Zorg dus dat je jouw zaakjes tijdig op orde hebt, zodat een eventuele brand geen vervelende gevolgen heeft.