Het hoe en waarom van betonschroeven

Bij veel bouwprojecten zijn betonschroeven onmisbaar. De naam zegt het natuurlijk al een beetje; betonschroeven (ook wel betonankers of betonbouten genoemd) zijn bedoeld om zware installaties in beton te bevestigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van zware machines op de werkvloer, maar ook hekwerken, stellingen en andere constructies van staal of hout. Ook in baksteen en andere soorten steen zijn betonschroeven hartstikke handig. Hoewel er veel verschillende betonschroeven bestaan, zijn ze allen bedoeld om snel, risicoloos en zonder plug aan te kunnen brengen in harde ondergronden of plafonds. Nu moet je alleen nog op zoek naar het juiste exemplaar voor jouw klus.

De keuze voor de perfecte betonschroef is erg belangrijk. Ben je zelf niet zeker van je zaak, roep dan de hulp van een expert in. Dit voorkomt problemen in een later stadium van de bouw, zoals beschadigingen of nog erger: het moeten vervangen van de gekozen schroeven omdat ze je installatie niet voldoende ondersteunen. Je wilt immers een stevige verbinding creëren en omdat je betonschroeven direct in de stenen ondergrond boort, wil je wel dat je eerste keuze een voltreffer is. Betonschroeven worden namelijk op hun plaats gehouden door een mechanische vergrendeling. Simpel gezegd: als je er één met je boormachine in een voorgeboord gat schroeft, snijdt de schroefdraad zich verder vast in het beton. Eenmaal vast kan deze nog wel gecorrigeerd worden, maar voor een optimale bevestiging blijf je er liever af.

(On)gescheurd beton

Een belangrijke vraag bij het bepalen van de juiste betonschroef is op welke ondergrond je deze wilt gebruiken. De meeste schroeven zijn weliswaar geschikt voor zowel gescheurd als ongescheurd beton, maar check dit uiteraard wel even. Ongescheurd beton vind je in betondelen waar drukbelasting op staat zoals steunmuren. Deze hebben over het algemeen een kleinere kans op scheuren na installatie. Bij gescheurd beton is er sprake van trekbelasting. Dan hebben we het bijvoorbeeld over plafonds. Zelfs al zijn ze van gewapend beton gemaakt, dan is er nog kans op onzichtbare kleine scheurtjes en dat kan weer een behoorlijke invloed hebben op de belastingcapaciteit van de betonschroef.

Omstandigheden

Daarnaast heb je natuurlijk nog andere materialen als volle baksteen, holle baksteen en verschillende types natuursteen. Maar er zijn nog zoveel meer omstandigheden om rekening mee te houden, zoals regen of vocht, warmte, koude en corrosie. Welke seismische belastingen moet een schroef kunnen doorstaan en hoe zit het eigenlijk met de gewenste brandwerendheid? Natuurlijk wil je al deze factoren in acht nemen vanwege de veiligheid van jezelf, je collega’s, je klanten of wie er ook maar rondloopt bij je project, maar de regelgeving kan ook genadeloos zijn bij het gebruik van de verkeerde bouwmaterialen.

Groot gemak

Klonk het tot nu toe allemaal wat lastig en gecompliceerd? Dat is het zeker niet. Want als de juiste betonschroef eenmaal gekozen is, heb je alleen nog maar veel plezier van het bevestigen. Betonschroeven zijn immers ontzettend eenvoudig te installeren. Na het voorboren, schroef je hem met een boormachine rechtstreeks in de muur. Vastslaan is daarna ook niet meer nodig. Ze zijn hierdoor uitstekend te gebruiken voor installaties die boven het hoofd moeten worden bevestigd. Bovendien kun je meerdere betonschroeven op korte afstand van elkaar bevestigen zonder dat de prestaties hierdoor verminderen.

Fischer logo 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Fischer

Fischer Betonschroeven.