5 goede redenen voor luchtdicht bouwen
We bouwen in Nederland steeds energiezuiniger. Ook al omdat de overheid door de jaren heen steeds strengere eisen stelt aan bouwprojecten. Datzelfde geldt voor de renovatie van oude panden. Een belangrijke factor hierbij is luchtdicht bouwen, want de makkelijkste manier om energie te besparen iseffectief de temperatuur reguleren door tochtstromen te beperken. Samen met de experts van CPG Nederland (bekend van het merk Illbruck) heeft DESTIL de kennis in huis en een groot assortiment topartikelen om jouw bouwproject luchtdicht te maken. Maar waarom hameren we hier zo nadrukkelijk op, alleen omdat het moet? We hebben vijf voordelen voor de eindgebruiker op een rijtje gezet.
1. Energiebesparing
Door luchtdicht bouwen minimaliseer je ongewenste inkomende en uitgaande luchtstromen door de bouwschil. In combinatie met goede isolatie creëer je met luchtdichting een goede vetlaag om de woning, aaneengesloten en zonder scheurtjes. Heb je deze luchtdichting en isolatie eenmaal in orde dan voorkom je dat je deze ongewenste luchtstromen onnodig hoeft te verwarmen of te koelen, wat scheelt in stookkosten en energiekosten.
2. Verbetering van woon- en werkcomfort
Naast dat luchtlekken zorgen voor een hogere energierekening is het ook nog eens erg onaangenaam. Stel je voor je zet de verwarming op 20 graden, deze slaat aan totdat je huis 20 graden is en slaat dan af. Helaas zit er ergens een luchtlek, niet fijn die tocht voelt fris aan. Ook koelt je huis door deze luchtlekken weer snel af. Na enige tijd zal de verwarming weer aanslaan en het huis verwarmen. Deze temperatuurschommelingen zullen zich blijven herhalen. Bouw je luchtdicht dan zal je deze temperatuurschommelingen en tocht beperken wat prettiger is voor het woon- en werkcomfort.
3. Het verlengen van de levensduur van een gebouw
Goede luchtdichting vermindert de kans op condensatie en verlengt de levensduur van het gebouw. Wanneer de constructie van een gebouw niet goed luchtdicht is stroomt vochtige lucht binnen in de uitwendige scheidingsconstructie. Na enige tijd gaat deze lucht condenseren wat leidt tot schimmel, rotting, schade en waardoor de levensduur van veel bouwelementen daalt.
4. Geluidswering
Tegenvallende geluidsprestaties gaan vaak samen met slechte isolatie of luchtlekken in de schil van het gebouw. Veel geluid komt via luchtlekken, zoals naden en kieren in de woning of het gebouw binnen. Bouw je luchtdicht in combinatie met goede isolatie dan wordt het al snel stiller in huis en vooral in drukke steden is dit geen overbodige luxe.
5. Goed voor de gezondheid
Al denkt men vaak dat luchtdicht bouwen ongezond is, omdat het klinkt alsof je de woning stikt. Het tegendeel is waar. Een luchtdicht gebouw met goede isolatie en een goed gecontroleerd ventilatiesysteem draagt juist bij aan een aangenaam en gezond binnenklimaat waarin mensen aantoonbaar beter functioneren.
Ook luchtdicht bouwen?
Bij een nieuwbouwproject gaan we in de praktijk meestal nadenken over luchtdicht bouwen als het ankerplan klaarligt. Wanneer de juiste bevestigingsmaterialen voor bijvoorbeeld de kozijnen zijn gekozen, kun je je richten op het opvullen van de kieren en naden daaromheen. Ook bij de kieren en naden rond vloeren en daken komen traditioneel veel luchtlekken voor. Gelukkig hebben CPG Nederland en DESTIL de kennis en het assortiment om deze vakkundig af te dichten. Heb jij ook hulp nodig bij luchtdicht bouwen? Neem dan eens contact op met je DESTIL-accountmanager en laat je assisteren.
|
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met illbruck |
Meer tips en advies
Bouwvaktips > Wijzigingen rondom hoge-zichtbaarheidskleding > Persoonlijke-veiligheid-op-de-bouw > Gehoorschade beroepsziekte nummer 1 > Altijd een passende werkschoen > Hermeta innoveert > Zon met mate > Altijd de juiste maat met de CilinderMeetKaart > Maak woningen seniorproof > Brandpreventie > Het gevaar van handeczeem > Wetswijziging steigers 2018 > Hitachi wordt HiKOKI > Lente komt eraan zo kleed je je! > voorkom gereedschapsdiefstal > Aan de slag met inbraakpreventie > Wapen jezelf. Ontdek de normen voor werkkleding > Formani > Voorkom handletsel > Zo gaat je werkkleding extra lang mee > Luchtdicht Bouwen > Elten werkschoenen > Eén accu voor alle machines > Nieuwe dames pasvormen > 3-lagensysteem > Hoe zet je je ladder echt goed neer? > Een chemisch anker kiezen. Glascapsule of injectiemortel? > winterveiligheidsschoenen > innovatieve veiligheidsschoenen > Rookmelderplicht 2022