Gehoorschade één van de hoogst scorende beroepsziektes in de bouw
Wanneer je problemen hebt met je gehoor is dat zeer vervelend. Dat besef je eigenlijk pas wanneer je er echt last van hebt. Het ontstaan van problemen is ingewikkelde materie omdat klachten verschillende achtergronden kunnen hebben; erfelijkheid, ouderdom, ongeval, ziekte, nonchalance en pech zijn allemaal termen die van toepassing kunnen zijn. De gevolgen zijn echter gelijk: kans op gehoorschade.
Gehoorschade ontstaat doordat haarcellen in het oor beschadigd raken door overmatige geluidsdruk. Beschadigde haarcellen (trilharen) geven geen signalen meer door of geven verkeerde signalen (pieptonen) door aan de hersenen. Beschadigde of verloren haarcellen herstellen niet en groeien ook niet terug; de gevolgen zijn dus blijvend. Het is dan ook van groot belang te beseffen dat gehoorschade op dit moment nog niet te genezen is. Voorkomen is daarom in dit geval nóg belangrijker.
Wanneer wordt geluid een gevaar?
Voorkomen van gehoorbeschadiging begint met het herkennen van mogelijke gevaren. Over het algemeen ontstaan gehoorbeschadigingen namelijk heel geleidelijk. Zeker als je regelmatig aan dezelfde geluidsbron wordt blootgesteld (bijvoorbeeld op het werk) wordt de schade langzaam groter.
Geluidsbronnen die 80 dB of meer aan geluid produceren kunnen al schadelijk zijn voor het gehoor wanneer je daar langer dan 8 uur aan wordt blootgesteld. En dergelijke bronnen zijn overal om ons heen! Een gewoon gesprek voeren levert vaak al 80 dB op; moet je je stem verheffen vanwege omgevingsgeluid zit je vaak al op 86 dB.
Hoe je met je gehoor omgaat in je vrije tijd is aan jezelf om te bepalen. Het is wel zeer verstandig om zuinig te zijn op je gehoor. Gebruik bij regelmatig concertbezoek of motorrijden bijvoorbeeld goede gehoorbescherming. En wil je niets van de beleving (muziek of geluid) missen, kies dan voor bescherming met filters die wel de schadelijke tonen filteren maar niet alle geluiden afzwakken. Door toepassing van goede filters zal de beleving niet minder worden, integendeel: het zorgt ervoor dat je er langer van kunt genieten!
Ik heb niks gehoord, jij?
Voor werkzame mensen is blootstelling aan geluid allemaal veel strenger en bij wet geregeld. Zo is een werkgever verplicht om gehoorbescherming te verstrekken wanneer een medewerker 8 uur of langer aan 80 dB of meer wordt blootgesteld. In een omgeving met geluid vanaf 85 dB is de medewerker zelfs wettelijk verplicht de gehoorbescherming te dragen.
En dat is niet zomaar want uit recent onderzoek is gebleken dat 40% van de bouwvakkers te maken heeft met lawaaioverlast. Eén op de vijf heeft ook daadwerkelijk schade opgelopen. En daarmee is gehoorschade één van de hoogst scorende beroepsziektes in de bouw. Dit levert niet alleen gevaarlijke situaties op het werk op (niet horen van alarmsignalen, achteruit rijdende vrachtwagen, etc.) maar kan grote invloed hebben op het sociale leven. Je kunt gesprekken niet meer volgen, er is risico op concentratie- en/of slaapproblemen en zelfs een depressie ligt op de loer. Want wat als je je hobby’s niet meer kunt uitoefenen bijvoorbeeld?
Hoe meet je geluid?
Er zijn diverse goedkope of gratis manieren om geluidsniveaus te meten; zo zijn er inmiddels best veel apps voor op de telefoon. Zijn die allemaal helemaal zuiver? Nee, waarschijnlijk niet. Maar het geeft wel een hele goede indicatie.
Het is natuurlijk aan te raden om voor je een machine of apparaat gaat bedienen, eerst de handleiding goed te lezen. Daarin staat ook informatie over het voortgebrachte geluidsniveau. Op basis van die informatie weet je of bescherming wel of niet nodig is. Maar let er wel op dat twee (gelijke) bronnen gezamenlijk een hoger geluidsniveau produceren.
Twee keer een bron van 80 dB betekent een ‘verdubbeling’ van het geluid tot 83 dB en daarmee een halvering van de toegestane blootstellingstijd (8 uur -> 4 uur). En met elke volgende verdubbeling (+3 dB) halveert telkens de tijd. Dat betekent bijvoorbeeld dat je in een gemiddelde fabriekshal (± 100 dB) nog maar 3 minuten onbeschermd mag rondlopen.
Proppen, doppen of schelpen?
Feiten zijn mooi, meten is goed. Maar ga daarnaast vooral ook af op je eigen gevoel. Als geluid niet prettig 'voelt', ook al is de grens nog niet bereikt, is het verstandig je gehoor te beschermen. Er zijn prima oplossingen voor bijna elke omstandigheid. Je hebt oordopjes van een paar dubbeltjes voor eenmalig gebruik. Lage investering, goede demping maar minder comfortabel voor langere tijd.
Je kunt ook oordoppen laten aanmeten (otoplastieken). Zeer comfortabel (want op maat gemaakt), verschillende filters te gebruiken voor demping van verschillende geluiden, in verhouding prijzig in aanschaf maar duurzaam.
En tussen deze twee uitersten zitten tal van oplossingen van bescherming, afhankelijk van welk geluid hoe lang gedempt moet worden en of er verder nog persoonlijke beschermingsmiddelen (bijv. helm) worden gedragen. Laat u goed adviseren door onze specialisten, zij helpen u graag verder met bescherming voor privé of zakelijk gebruik. Want onthoud: gehoorschade is niet te herstellen!
Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten van DESTIL Safety: (013)4653000 of [email protected]
14 december 2016 Richard Vinke - Commercieel Manager DESTIL Safety |
Meer tips en advies
Bouwvaktips > Wijzigingen rondom hoge-zichtbaarheidskleding > Persoonlijke-veiligheid-op-de-bouw > Gehoorschade beroepsziekte nummer 1 > Altijd een passende werkschoen > Hermeta innoveert > Zon met mate > Altijd de juiste maat met de CilinderMeetKaart > Maak woningen seniorproof > Brandpreventie > Het gevaar van handeczeem > Wetswijziging steigers 2018 > Hitachi wordt HiKOKI > Lente komt eraan zo kleed je je! > voorkom gereedschapsdiefstal > Aan de slag met inbraakpreventie > Wapen jezelf. Ontdek de normen voor werkkleding > Formani > Voorkom handletsel > Zo gaat je werkkleding extra lang mee > Luchtdicht Bouwen > Elten werkschoenen > Eén accu voor alle machines > Nieuwe dames pasvormen > 3-lagensysteem > Hoe zet je je ladder echt goed neer? > Een chemisch anker kiezen. Glascapsule of injectiemortel? > winterveiligheidsschoenen > innovatieve veiligheidsschoenen > Rookmelderplicht 2022