De Zoektocht naar de Perfecte Schoen als Exacte Wetenschap
Er zijn weinig dingen zo vervelend bij fysieke arbeid als werkschoenen die niet helemaal lekker zitten. Niet voor niets wordt het spreekwoord ‘daar wringt de schoen’ gebruikt om de kern van een probleem aan te geven. Die metafoor kun je in de bouw en industrie vaak letterlijk nemen. Een verkeerde breedtemaat of pasvorm kan grote fysieke ongemakken veroorzaken zoals chronische pijn en permanente voetproblemen. Om nog maar te zwijgen van de verhoogde veiligheidsrisico’s op de werkvloer als gevolg hiervan. ELTEN vecht al jaren tegen deze ongemakken met het ontwikkelen kwaliteitshoge veiligheidsschoenen voor elke voet.
Gevaren van Verkeerde Schoen
Iedereen heeft wel eens een paar schoenen gehad die niet helemaal lekker pasten. De middelbare scholier en zijn nieuwe sneakers met Amerikaanse maat die niet goed valt, de beginnend hardloper die op geleende gympies een halve marathon wil lopen of die dame die absoluut de hoogst mogelijke hakken aan wil voor dat avondje uit. Allemaal leuk en aardig, totdat er serieus meters gemaakt moeten worden. Dan komen de blaren, chronische drukpunten en ontstekingen. Precies zo werkt het in de bouw, waar slecht schoeisel één van de grootste oorzaken van lichamelijk ongemak en uitval is. Ook al omdat verminderde concentratie weer tot andere ongevallen en verwondingen leidt. Met de verkeerde pasvorm kan de beschermende werking van een veiligheidsschoen danig verminderen; je hebt meer kans uit te glijden, te struikelen of je voet te verdraaien.
Wetenschappelijk Onderzoek
Bij ELTEN zijn ze er al lang achter dat geen voet praktisch hetzelfde is. Het creëren van de perfecte schoen voor elke pasvorm is dus een flinke uitdaging. Daarom heeft de schoenenfabrikant wetenschappers in dienst die non-stop onderzoeken, experimenteren, aanpassen, testen en verder zoeken naar nieuwe verbeteringen. Zij ontwikkelden bijvoorbeeld het ERGO ACTIVE 2.0 systeem, dat onderscheid maakt tussen drie verschillende type ‘probleemvoeten’: te breed, te kort en te smal. Want vaak wordt er bij traditionele schoenen bij het bepalen van de maat alleen gelet op de lengte van een voet. Met de individuele benadering via ERGO ACTIVE 2.0 hebben veel mensen inmiddels wel een comfortabele werkschoen gevonden.
Schoenen voor Vrouwen
De bouw en industrie zijn traditioneel misschien echt een mannenwereld, maar dat is de laatste jaren toch sterk veranderd. Steeds meer vrouwen hebben er hun plek gevonden. Helaas is nog niet overal het assortiment aan veiligheidsschoenen mee veranderd. Vrouwenvoeten verschillen namelijk sterk van mannenschoenen. Opnieuw blijkt daarbij dat de juiste pasvorm niet enkel bepaald wordt door de lengte van de voet. Vrouwen die een kleine maat mannenschoen wordt aangemeten, krijgen op den duur vaak last van eerder geschetst fysiek ongemak. Voor hen heeft ELTEN de TREKKING LADY-serie op de markt gebracht, speciaal ontwikkeld voor de smallere vorm van vrouwenvoeten.
Klassiek en toch Modern
In de drang naar verbetering en vernieuwing kan het nog wel eens gebeuren dat een prima schoen onterecht uit de gratie raakt. Het is een scenario waar de productontwikkelaars van ELTEN voor waken. Zo is de RENZO, een absolute klassieker voor de bouw, nog altijd razend populair. En waarom ook niet?! Met de grove loopzool, sterke beschermneus en bovenlaag van slijtvast rundleer bezit deze serie alle eigenschappen van een uiterst veilige werkschoen. Wel is deze tegenwoordig in drie verschillende breedtematen te bestellen: Wide, Extrawide en XX Wide. Een mooi voorbeeld van hoe klassieke kwaliteit toch modern kan aanvoelen.
Deze blog is geschreven in samenwerking met Elten |
Mannenschoen:
De schoenen uit de Renzo-serie zijn echte ELTEN-klassiekers. Wel komen ze tegenwoordig in drie verschillende breedtematen voor optimaal comfort voor elke voet.
Vrouwenschoenen:
Omdat vrouwenvoeten vaak smaller zijn dan mannenvoeten, heeft ELTEN ook een speciale vrouwenlijn ontwikkeld. De Vintage Lady is hier een mooi voorbeeld van.
Meer tips en advies
Bouwvaktips > Wijzigingen rondom hoge-zichtbaarheidskleding > Persoonlijke-veiligheid-op-de-bouw > Gehoorschade beroepsziekte nummer 1 > Altijd een passende werkschoen > Hermeta innoveert > Zon met mate > Altijd de juiste maat met de CilinderMeetKaart > Maak woningen seniorproof > Brandpreventie > Het gevaar van handeczeem > Wetswijziging steigers 2018 > Hitachi wordt HiKOKI > Lente komt eraan zo kleed je je! > voorkom gereedschapsdiefstal > Aan de slag met inbraakpreventie > Wapen jezelf. Ontdek de normen voor werkkleding > Formani > Voorkom handletsel > Zo gaat je werkkleding extra lang mee > Luchtdicht Bouwen > Elten werkschoenen > Eén accu voor alle machines > Nieuwe dames pasvormen > 3-lagensysteem > Hoe zet je je ladder echt goed neer? > Een chemisch anker kiezen. Glascapsule of injectiemortel? > winterveiligheidsschoenen > innovatieve veiligheidsschoenen > Rookmelderplicht 2022