Ladder Grip, de nieuwe veiligheidsnorm op de bouw

Om de veiligheid van vakmensen in heel Europa te garanderen heeft de EU normeringen opgesteld waaraan gereedschap en beschermingsmiddelen moeten voldoen. Bij werkschoenen zijn dit de EN ISO 20345 en 202347. Voor de bouwwereld vallen met name twee aanvullende eisen op; Ladder Grip (LG) en Scuff Cap (SC). Naar verwachting kan met name die eerste categorie een harde eis op veel Nederlandse bouwplaatsen worden.

 

De ontwikkeling op het gebied van werkschoenen gaat in een razend tempo. De klassieke lompe kisten met stalen neus worden amper nog gedragen. Het schoeisel waar de echte vakmensen mee lopen benadert het niveau van topsporters. Schoenen zijn geëvolueerd in vorm, gewicht, materialen, waterdichtheid, antistatisch vermogen, slipweerstand, temperatuurregulatie, vering, neuzen en zolen. Lekker veel keuze toch? Maar zo vrijblijvend is de keuze voor werkschoenen niet. Een lichte ‘magazijnschoen’ is immers vaak niet geschikt voor de bouw. Om enige orde te scheppen in het enorme aanbod gelden Europese normeringen. Twee van de aanvullende eisen kunnen grote gevolgen hebben voor de bouwwereld.

Ladder Grip

Ëén van de belangrijkste nieuwe aanvullende eisen is LG, een afkorting die staat voor Ladder Grip. Deze normering is in het leven geroepen voor mensen die veel met ladders en/of steigers werken. Onder meer bouwvakkers, schilders en glazenwassers dus. Op dit moment is de LG-norm optioneel, wat inhoudt dat een werknemer niet verplicht is schoenen met deze normering te dragen tenzij de huisregels op een bouw dit voorschrijven. De verwachting is echter dat dit binnen afzienbare tijd op veel bouwplaatsen wel het geval zal zijn voor vakmensen die met ladders werken. 

Kenmerken

Maar waar moet een schoen dan aan voldoen om de LG-normering te krijgen? Deze werkschoenen zijn ontworpen om te zorgen dat je voeten grip hebben op een ladder en te voorkomen dat je van de treden glijdt. Hierbij gelden twee kenmerken. De belangrijkste eis is een flinke hak, die minimaal 10 millimeter uitsteekt. Mocht je door regen, modder, sneeuw of ijs toch een keer dreigen weg te slippen op een traptrede, dan is het in ieder geval nooit ver. Hiermee kan een val van hoogte worden voorkomen, wat nog altijd één van de hoogst scorende oorzaken van letsel is in de bouw. Het tweede kenmerk is een overdwars profiel bij het voetgewicht met een hoogte van minimaal 1.5 millimeter voor extra grip.

Scuff Cap

Een andere interessante aanvullende eis van de Europese normeringen is Scuff Cap, aangeduid met SC. Om aan deze normering te voldoen is er een extra materiaal aangebracht op de neus van de schoen. Of anders een erop geschuimde PU-kruipneus. Deze extra laag zorgt voor zowel slijtvastheid aan de schoen als bescherming van de drager. Vooral bij werkzaamheden op de knieën is dit bijzonder welkom. Bijvoorbeeld timmermannen, dakdekkers en natuurlijk stratenmakers hebben hier veel profijt van. En dus zou ook deze aanvullende eis ook zomaar een moetje kunnen worden bij de uitvoering van sommige werkzaamheden.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met ELTEN.

Veilig laddergebruik volgens de Arbo

Goed schoeisel is één van de voorwaarden van veilig laddergebruik, maar zeker niet de enige. In artikel 7.23a uit het Arbobesluit zijn ook richtlijnen opgenomen voor het werken met trappen en ladders.

Stabiliteit: Zorg voor een stabiele ondergrond zodat ladders en trappen niet kunnen kantelen of schuiven, met horizontaal blijvende sporten.
Voorkomen van wegglijden: Beveilig de ladder tegen wegglijden door middel van bevestigingen, antislipinrichtingen of andere effectieve methoden.
Toegang en veiligheid: Toegangsladders moeten 1 meter uitsteken boven het toegangsniveau, tenzij andere voorzieningen veilig houvast bieden. Verrolbare ladders en trappen vastzetten voor gebruik. Hangladders (behalve touwladders) dienen stevig vastgemaakt te worden om verschuiven of zwaaien te voorkomen.
Veilige steun en houvast: Het dragen van lasten mag een veilig houvast niet belemmeren. Zorg dat hangladders (behalve touwladders) en meerdelige ladders stevig bevestigd zijn en zich niet ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Download de DESTIL-poster

Alle normeringen overzichtelijk op een rijtje hebben? Download onze poster en geef hem een mooie plek op je werk.