Toekomstige bouwvakkers leren veilig werken

Elk jaar levert Bouwmensen door heel het land nieuwe vakmensen af; timmerlieden, metselaars en tegelzetters. Naast de nodige vaardigheden leren de bouwvakkers van de toekomst op deze praktijkopleiding ook hoe ze veilig kunnen werken. En dat begint al ruim voor het begin van het schooljaar met een speciale introductiedag.

Links en rechts wordt er flink gezaagd, geboord en gemetseld, maar daartussen staat een groepje jonge mannen wat onwennig om zich heen te kijken. Het is de wisseling van de wacht bij praktijkopleiding Bouwmensen in Tilburg. Terwijl de timmermannen en metselaars van morgen de laatste hand aan hun eindexamenproject leggen, staat de volgende generatie studenten alweer klaar voor een introductiedag. Ruim voor het schooljaar 24/25 begint, worden ze al bewust gemaakt van veiligheid in de bouw.

Kennisquiz

De dag wordt geïnitieerd door een bijzonder collectief, waar naast Bouwmensen ook bouwgroothandel DESTIL Prolians, machineproducent Makita en VCA at work deel van uitmaken. Namens de laatste organisatie laat Thanny van Gestel de vakmannen van de toekomst met VR-brillen kennis maken met de potentiële gevaren op een bouwplaats. Safety-specialist Lars Peeters haakt hier op in door verscheidene persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) uit te lichten. En namens Makita vertelt Jac Thijssen de nieuwe klas van Bouwmensen over het verantwoord gebruik van powertools op de bouw.

Clinics

Deze dag vol informatie wordt afgesloten met een quiz, waarbij de nieuw opgedane kennis getest wordt. Quizmaster Lars Peeters laat de deelnemers bij meerkeuzevragen de vakken A, B en C opzoeken. Voor de drie best scorende deelnemers heeft Makita mooie prijzen beschikbaar gesteld in de vorm van boortjes en bitjes. Voor de algehele winnaar van de vijf introdagen in Tilburg en Veldhoven heeft VCA at work zelfs een gloednieuwe klopboor-schroefmachine beschikbaar gesteld. En dat motiveert. Na een spannende eindstrijd, waarbij een benaderingsvraag uiteindelijk de beslissing brengt, pakt Dani Bax de eerste prijs.

Liefde voor de bouw

“Ik ben best enthousiast eigenlijk, dat ik het meest wist van iedereen”, verklaart de vrolijke winnaar na afloop. Ik denk ook wel dat dat komt omdat ik de meeste bouwervaring heb. Zo heb ik al meerdere snuffelstages gelopen en bij Hazenberg in Eindhoven wilden ze me zelfs al aannemen. Ik hou van deze wereld. Mijn vader werkt ook in Roosendaal bij de gemeente, voornamelijk grond- en rioolwerk. Zelf ben ik meer van het timmer- en metselwerk. Dat laatste wil ik hier echt leren, zodat ik allround word.”

Toekomstplan

De jonge bouwvakker heeft ook al een duidelijk pad voor zichzelf uitgestippeld. “Als eerste wil ik bij een bedrijf werken en vanuit daar naar ZZP’er gaan. Uiteindelijk wil ik mijn eigen bedrijf oprichten. Met timmer- en metselwerk, zodat ik een huis vanaf de grond tot aan het dak kan laten bouwen door mijn bedrijf.”

Bewustwording

Niet iedereen die net bij Bouwmensen begint is in dat stadium van de opleiding al zo zeker van wat hij wil. Ja, met de handen werken, maar verder… “Het is mede daarom dat we ze zo vroeg mogelijk bewust willen maken van wat ze te wachten staat”, vertelt Luc Ruwette, Coördinator Opleidingen bij Bouwmensen Eindhoven en Tilburg. “Het beroep van timmerman of metselaar is prachtig, maar niet ongevaarlijk. De kennis die ze vandaag opdoen, nemen ze hopelijk de rest van hun opleiding en werkend leven mee.”

Eindzege

Enkele weken en veiligheidssessies later blijkt Dani Bax ook de algehele winnaar van de Bouwmensen Kennisquiz. In de DESTIL-vestiging aan de Laurent Janssensstraat in Tilburg ontvangt hij zijn beloning: een accu klopboor-schroefmachine van Makita. “Erg blij mee”, glundert de nieuwe jonge bouwvakker. “Vooral omdat Makita echt mijn merk is. Ik ben opgegroeid met die machines en heb er altijd fijn mee gewerkt. Dus ja, dan is dit een heel mooi begin van mijn uiteindelijke droom; mijn eigen bouwbedrijf.”