Persoonlijke veiligheid op de bouw
Gastblog voor Zelfstandigen Bouw
Veiligheid op de bouw gaat verder dan een hek plaatsen en een bord ‘helm verplicht’ ophangen. Want een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit wordt regelmatig bewezen, helaas recentelijk nog. Veiligheid is een zaak van alle betrokkenen; opdrachtgever, toeleveranciers, transporteurs en niet in de laatste plaats de (hoofd-/onder)aannemer.
In het meest recente klachten- en ongevallenrapport van Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) draait de bouwsector, net als voorgaande jaren ‘bovenin’ mee. Van de kleine 3.500 (2014) bij de Inspectie SZW gemelde arbeidsongevallen, vond maar liefst 18% plaats in de bouwsector. Als zelfstandige loop je natuurlijk ook risico. Van het totaal aantal slachtoffers is 4% werkzaam als zelfstandige, van de dodelijke slachtoffers zelfs 12%. Werk je als zelfstandige onder gezag dan val je voor Inspectie SZW in de categorie Uitzendkracht. Uitzendkrachten zijn verantwoordelijk voor 17% van de arbeidsongevallen en zelfs 20% van de dodelijke slachtoffers.
Nader onderzoek naar de risico’s leert dat ‘contact met een bewegend object’, ‘vallen (maar niet van hoogte)’, ‘contact met bewegende delen van machines’ en ‘vallen van hoogte’ gezamenlijk goed zijn voor meer dan 80% van de ongevallen. Op zich zijn dit risico’s die zeer goed te beperken zijn door toepassing van de juiste maatregelen. De specialisten vanDESTIL Safety kunnen je hier prima in adviseren.
Extra controles
Recentelijk heeft Inspectie SZW aangekondigd in 2016 intensief te controleren op onveilig werken op de bouwplaats. De nadruk zal liggen op het verstrekken van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) door de werkgever én het juiste gebruik van de PBM’s door de medewerker.
Werkgevers hebben de plicht om te zorgen voor veilige en gezonde werkomstandigheden. Allereerst moet geprobeerd worden om risico’s te voorkomen. Is dat redelijkerwijs niet mogelijk dan dienen er collectieve maatregelen getroffen te worden. Is ook dat niet afdoende, dan is de werkgever verplicht PBM’s te verstrekken om de restrisico’s te beperken. Dit alles volgens de Arbowet.
Houdt de werkgever zich aan alle verplichtingen dan is er natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij de werknemer. Want het verstrekken van PBM’s is een plicht, maar het juist gebruiken eveneens! Bij de laatste grootschalige controles in 2012 werd op 47% van de bouwlocaties onregelmatigheden aangetroffen en bij meer dan de helft van de overtredingen werd de werknemer een boete opgelegd.
Wees dus bewust van je rol als zelfstandige in de bouw. Want ook al ben je voor de Belastingdienst een zzp’er, er zijn situaties waardoor je voor de Inspectie SZW geen zelfstandige bent, maar werknemer of zelfs werkgever (zie brochure Zelfstandigen en Arbowet van Inspectie SZW).
Juist gebruik van PBM’s is dus van groot belang. Wist je bijvoorbeeld dat een haakse slijper al snel 100 dB aan geluid produceert? Dat betekent dat je slechts 4 minuten per werkdag zondergehoorbescherming mag slijpen. En met een cirkelzaag mag je nog maar 2 minuten werken.
Blijf daarom waakzaam op mogelijke gevaren of mogelijk gevaarlijke situaties. Draag jij altijd eenveiligheidshelm? En is hij onbeschadigd? Draag jij het juiststofmasker voor het werk dat je verricht? En eenveiligheidsbril? Gehoorbescherming? Wees vooral eerlijk naar jezelf, het gaat tenslotte om je eigen veiligheid en gezondheid. Jij wil vanavond toch ook gewoon aan tafel kunnen vertellen over je dag? (bron: Inspectie SZW)
19 september 2016 Richard Vinke - Commercieel Manager DESTIL Safety |
Meer tips en advies
Bouwvaktips > Wijzigingen rondom hoge-zichtbaarheidskleding > Persoonlijke-veiligheid-op-de-bouw > Gehoorschade beroepsziekte nummer 1 > Altijd een passende werkschoen > Hermeta innoveert > Zon met mate > Altijd de juiste maat met de CilinderMeetKaart > Maak woningen seniorproof > Brandpreventie > Het gevaar van handeczeem > Wetswijziging steigers 2018 > Hitachi wordt HiKOKI > Lente komt eraan zo kleed je je! > voorkom gereedschapsdiefstal > Aan de slag met inbraakpreventie > Wapen jezelf. Ontdek de normen voor werkkleding > Formani > Voorkom handletsel > Zo gaat je werkkleding extra lang mee > Luchtdicht Bouwen > Elten werkschoenen > Eén accu voor alle machines > Nieuwe dames pasvormen > 3-lagensysteem > Hoe zet je je ladder echt goed neer? > Een chemisch anker kiezen. Glascapsule of injectiemortel? > winterveiligheidsschoenen > innovatieve veiligheidsschoenen > Rookmelderplicht 2022