Mooi weer is onderweg! Wees voorbereid! (Wij geven tips).
Het zonnige seizoen komt er nu echt aan, sterker nog we hebben al een paar mooie dagen achter de rug. Lekker in het zonnetje werken is natuurlijk prettiger dan in de regen, maar de zon brengt ook gevaren met zich mee. Hoe kleed je je nu behaaglijk maar wel volgens de veiligheidsvoorschriften? Onze Commercieel Manager Safety Richard Vinke geeft tips.
Besteed nog even aandacht aan je winterkloffie!
Waarschijnlijk is dit niet het eerste waar je aan denkt bij het zien van het zonnetje, maar als je nú nog even aandacht besteedt aan bijvoorbeeld je winterlaarzen heb je er volgend seizoen ook nog iets aan. Even goed invetten en ze zijn komende winter ook nog warm en comfortabel.
Veiligheid op nummer 1
Als het mooier weer wordt, verdwijnen de dikke jassen en truien. Dat is logisch. Als het nog warmer wordt gaan ook de dunnere jassen en truien uit en wordt er gewerkt in korte mouwen. En wordt het écht warm, dan wil men ook de korte broek nog wel eens aantrekken. Maar mag dat allemaal wel? En hoe zorg ik ervoor dat ik mijn werknemers toch goed bescherm?
Het uitgangspunt in deze afweging is natuurlijk altijd de veiligheid! Zorg dat je, in welke weersomstandigheden dan ook, altijd de voorgeschreven PBM’s en beschermende kleding draagt! Je kunt wel variëren in bijvoorbeeld de materialen waaruit kleding is vervaardigd. Handig om te weten:
- katoen ademt beter dan polyester;
- katoen neemt vocht op, polyester reguleert vocht;
- polyester droogt sneller dan katoen.
Het meest gekozen wordt voor een combinatie van katoen/polyester omdat dit de sterke punten van beide stoffen combineert. Daarnaast kunnen extra elementen als UV blocker (tegen zonverbranding) en CoolMax of CoolDry garens (extra ademend vermogen) aan stoffen worden toegevoegd. Door een goede afweging te maken van stoffen is comfort heel goed te combineren met veiligheid.
En oh ja…die korte broek…mag dat nou? De wet schrijft voor dat de werkgever zorgt voor veilige en gezonde werkomstandigheden. Het is aan de werkgever om te bepalen of het dragen van een korte broek voldoet aan de geldende (bedrijfs)eisen. Buiten het afstemmen van je werkkleding op de weersomstandigheden, zijn er nog een aantal maatregelen te nemen:
- Gebruik een veiligheidsbril met getinte glazen om het felle zonlicht tegen te gaan. Let op: een ‘gewone’ zonnebril is geen PBM.
- Bescherm je huid tegen de schadelijke UV straling. Dit kan met werkkleding met UV-blocker. Gebruik daarnaast een goede zonnebrandcrème om de huid te beschermen.
- Wanneer een helm niet verplicht is, draag dan een pet tegen te felle zon.
- Is een korte broek niet toegestaan? Er zijn diverse comfortabele broeken met ventilatie-openingen.
Nog meer wensen om veilig én comfortabel te kleden en beschermen nodig? Neem gerust contact op met de specialisten van DESTIL Safety.
|
Richard Vinke - Commercieel Manager Safety |
Meer tips en advies
Bouwvaktips > Wijzigingen rondom hoge-zichtbaarheidskleding > Persoonlijke-veiligheid-op-de-bouw > Gehoorschade beroepsziekte nummer 1 > Altijd een passende werkschoen > Hermeta innoveert > Zon met mate > Altijd de juiste maat met de CilinderMeetKaart > Maak woningen seniorproof > Brandpreventie > Het gevaar van handeczeem > Wetswijziging steigers 2018 > Hitachi wordt HiKOKI > Lente komt eraan zo kleed je je! > voorkom gereedschapsdiefstal > Aan de slag met inbraakpreventie > Wapen jezelf. Ontdek de normen voor werkkleding > Formani > Voorkom handletsel > Zo gaat je werkkleding extra lang mee > Luchtdicht Bouwen > Elten werkschoenen > Eén accu voor alle machines > Nieuwe dames pasvormen > 3-lagensysteem > Hoe zet je je ladder echt goed neer? > Een chemisch anker kiezen. Glascapsule of injectiemortel? > winterveiligheidsschoenen > innovatieve veiligheidsschoenen > Rookmelderplicht 2022