7 Tips om ruimtes geluidwerend te maken

Een nieuwe bestemming geven aan een oud pand is idealistisch en wordt in veel gemeentes veelvuldig gedaan. Denk aan flexwerkplekken in een steenfabriek, woningen in een voormalig klooster of kantoren in een oude spoorwegloods. Vaak levert het mooie plaatjes aan de buitenkant op, maar kan het veel moeite kosten om de binnenkant op orde te krijgen voor de nieuwe functie. Zo moeten de ruimtes vaak aan strengere eisen op het gebied van geluid- en rookwering voldoen. Daarbij kunnen de kosten aardig oplopen, maar dat hoeft niet. Met deze eenvoudige tips maak je een ruimte geluidwerend zonder dure en ingrijpende maatregelen.

Vul kieren op met geluidsdichte kit

Zelfs de kleine gaten en kieren kunnen behoorlijk wat geluid doorlaten. Een ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel. Zorg daarom dat eventuele openingen en onregelmatigheden in de muren goed opgevuld zijn met geluidsdichte kit. Neem hierbij meteen de naden om de muren heen mee. 

Plaats schuimpanelen of glasvezelplaten

Oude fabriekspanden zijn over het algemeen niet goed geïsoleerd. Het vasthouden van geluid, maar ook warmte kan daardoor nog wel eens een probleem zijn. Met het plaatsen van schuimpanelen of glasvezelplaten tegen wanden en plafond kun je dit eenvoudig verhelpen.

Vervang de ramen

Even eenvoudig als doeltreffend is het kiezen van de juiste ramen. Dat dubbelglas beter isoleert dan enkel glas is algemeen bekend, maar wist je dat er ook speciale geluidwerende ramen bestaan? Toch handig als je rustig wilt kunnen vergaderen in een oude loods.

Gebruik tochtstrips

Het goed afdichten van ramen en deuren is bijzonder belangrijk. Een deur kan immers nog zo massief zijn, wanneer geluid, kou, rook en/of geurtjes er eenvoudig langs kunnen, heeft het weinig zin. Met tochtstrips, zoals de Ellen tochtband kleine kier, kun je deze openingen dichten en een deur of raam echt brand- en geluidwerend maken.

Bevestig gipsplaten

En fraaie en simpele manier om een ruimte stiller te maken, is het plaatsen van gipsplaten tegen de muren. En wil je dit echt goed doen, dan plaats je twee lagen met wat ruimte ertussen. Deze techniek staat bekend als ‘ontkoppelen’. Door de extra tussenruimte heb je een stuk minder last van de buren en zij van jou. Mocht dit toch niet het gewenste effect geven, kun je de tussenruimte altijd nog opvullen met isolerend materiaal.

Werk af met geluiddempende verf

Ook met verf kun je het verschil maken. Uiteraard niet zoveel als de eerder genoemde oplossingen, maar als je doel is om de galm of echo in een ruimte te verminderen, is dit wel een aanrader. Geluiddempende of geluidsabsorberende verf is dikker dan ‘normale verf’ en functioneert net zoals een vloerkleed of gordijnen. De juiste verf kan het galmniveau met 5% verminderen.

Installeer een valdorpel

Om bestaande deuren eenvoudig geluid- en rookdicht te maken, kun je een valdorpel installeren. Deze plaats je aan de onderzijde van de deur om het ‘geluidslek’ onder de deur te dichten. Dat wil zeggen: dit doet een valdorpel wanneer de deur gesloten is. Wanneer deze geopend wordt, trekt de valdorpel zichzelf automatisch  in zodat hij niet over de vloer schraapt. Een populaire keuze is de EllenMatic automatische valdorpel Soundproof, die geluid-, rook- en brandwerend is.

Heb jij ook een bouwproject waarbij je op zoek bent naar geluidwerende maatregelen voor bepaalde ruimtes? Leg dan even contact met onze experts bij DESTIL. Die kunnen je precies vertellen welke oplossingen het beste passen bij jouw project. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op via 013-4653016 of [email protected]

Deze blog is geschreven in samenwerking met Ellen