Goede ademhalingsbescherming, stof tot nadenken
Bij persoonlijke bescherming tijdens het werk denken we vaak aan het voorkomen van uitwendig letsel. Met de helmen, veiligheidsbrillen, werkhandschoenen, kniebeschermers en natuurlijk veiligheidsschoenen van OPSIAL kom je op dat vlak een heel eind. Maar het voorkomen van inwendige kwalen is natuurlijk net zo belangrijk. Een volwassen mens ademt zo’n 25.000 maal per dag en met elke teug lucht loop je kans kwalijke stoffen je lichaam in te brengen.
Veel verschillen
Er zijn echter nog wel wat verschillende types ademhalingsbescherming. En hoe vind je het juiste masker of de beste filter voor jouw werkzaamheden? De eerste scheiding die we maken gaat over het inademen van deeltjes (aangeduid met P) of de verschillende gassen en dampen. Aangezien er nogal veel types zijn van deze laatste categorie, zetten we alles eens rustig op een rijtje. Het kennen van de juiste internationale lettercodes scheelt jou een hoop tijd en moeite bij het zoeken naar de juiste ademhalingsbescherming van OPSIAL.
Deeltjes (P)
Onder deeltjes vallen alle hinderlijke stoffen in vaste vorm; zaagsel, gruis en alle soorten stof. De bescherming hiertegen wordt dus aangemerkt met de letter P. Wel komen deze stofmaskers in drie verschillende categorieën, die het verschil in beschermingsniveau weergeven.
FFP1: Stofmasker dat beschermt tegen inert (chemische stof), rook en nevel. Denk hierbij aan steengruis of houtsplinters. Zoals voorkomt bij het schuren, slijpen en boren van materiaal. Dit masker houdt minimaal 80% van de deeltjes tegen.
FFP2: Beschermt tegen schadelijk stof zoals dat van gipsplaten of meelstof, maar ook te gebruiken bij schuren, slijpen, isoleren en frezen. Dit masker houdt minimaal 94% van de deeltjes tegen.
FFP3: Beschermt tegen stoffen van hoge concentraties zoals die voorkomen bij sloopwerk. Denk hierbij aan asbest en bacteriën die vrij kunnen komen. Dit masker houdt minimaal 99% van de deeltjes tegen.
Stofmaskers gaan in de regel maximaal 8 uur mee. Mocht je eerder ademweerstand voelen, dan moet je het masker direct vervangen.
Gassen en dampen
Voor de bescherming tegen gassen en dampen heeft OPSIAL verscheidene filters ontwikkeld die zonder compressor of luchttoevoer de lucht zuiveren voor de drager. In het assortiment zijn deze beschikbaar als halfgelaatsmasker met én zonder geïntegreerde bril. Elke letter staat voor bescherming tegen een andere groep schadelijke stoffen.
Vaak kom je op je werkplek een combinatie van de bovengenoemde gevaren tegen en dus zijn ook alle filters van OPSIAL ontworpen als combinatiefilters. Ze beschermen je dus net zo goed tegen verschillende gassen en dampen als tegen deeltjes. De OPSIAL Airpro ABEK1P3 is hiervan een goed voorbeeld. De toegevoegde lettercombinatie staat in dit geval voor:
A: Gassen en dampen van organische samenstelling met een kookpunt hoger dan 65 graden Celsius (bijvoorbeeld oplosmiddelen in verf). De ook beschikbare A2 is een sterkere filter dan A1 en gaat daarom ook langer mee.
B: Anorganische gassen en dampen, bijv. chloor (CL), waterstofsulfide (H2S)
E: Zwaveldioxide (SO), waterstofchloride (HCI)
K: Ammoniak (NH) en organische derivaten van ammoniak
P3: Deeltjes van hogere concentratie.
Codes en kleuren:
Alle codes staan in een handig overzicht, waarmee je zo kunt zien waartegen een masker of filter je precies beschermt. Daarnaast is elke letter ook nog eens gekozen aan een aparte kleur, zodat een getraind oog nog sneller de juiste bescherming kan spotten.
Filter wisselen
Het is belangrijk dat de filters tijdig worden vervangen. Dit wisselmoment is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt het al een rol hoe frequent en zwaar iemand ademt. Vuistregel is dat wanneer je iets ruikt, je het masker direct dient te vervangen. Daarnaast is het van belang dat wanneer het masker niet wordt gebruikt, de filters in een opbergtas worden bewaard. Anders blijft de actieve kool in de filter de lucht reinigen en gaat het product dus veel minder lang mee. Ook de opbergtas kan door OPSIAL worden geleverd.
Besparen op FFP3 maskers
Afhankelijk van het aantal werknemers, kun je bij een groot verbruik van FFP3 maskers geld besparen door over te gaan op halfgelaatsmaskers met P3 filters. Dit is niet alleen de duurzamere oplossing, maar levert ook een kostenbesparing op die kan oplopen tot wel 50%. Laat je hierover dus goed informeren door je contactpersoon.