Keuzehulp schiethamers: welk type schiethamer heb ik nodig?
Heb je een schiethamer nodig voor je project, maar weet je niet welke schiethamer het beste past bij jouw klus? Spit Paslode schiet je te hulp met de keuzehulp 'schiethamers'. In deze blog leggen ze je uit welke verschillende schiethamers er zijn en voor welke toepassing je ze het beste kunt gebruiken.
Wanneer we het over een schiethamer hebben onderscheiden we de volgende categorieën:
- De autonome schiethamer (accu- en kruitschiethamers of schiethamers op gas)
- De pneumatische schiethamer
- De elektrische schiethamer
1. De autonome schiethamer (accu- en kruitschiethamers of schiethamers op gas)
Er bestaan vier verschillende type schiethamers
Kruitschiethamers
Kruitschiethamers werken - zoals de naam aangeeft - met kruitpatronen. De schiethamer is gemakkelijk in gebruik en heet als grootste pluspunt zijn kracht: er komt enorm veel energie vrij. Het nadeel hiervan is dat door de enorme kracht die vrijkomt, ervoor zorgt dat hij niet zo lang achter elkaar te gebruiken is. Langere tijd een dergelijke impactenergie ondergaan, is heel vermoeiend. Daarnaast kan het prijskaartje van specifiek aan de kracht aangepaste verbruiksartikelen hoog uitvallen. Kruitschiethamers zijn bijzonder geschikt voor bevestigingen op beton. Ze kunnen ook worden gebruikt voor metselwerk bijvoorbeeld om bekisting te positioneren.
Accu-schiethamers
Accu-schiethamers werken op een accu en behoren daarmee tot de autonome gereedschappen. Ze zijn volledig snoerloos, waardoor je niet beperkt wordt in je bewegingsvrijheid en niet direct afhankelijk bent van een stopcontact. Zolang de accu vol is kun je gaan en staan waar je wilt. Een nadeel wel is dat een accu de schiethamer zwaarder maakt, waardoor langdurig gebruik wellicht zwaar kan zijn. Bij intensief gebruik zal een accu-schiethamer meerdere keren opnieuw moeten worden geladen. Dat probleem kun je omzeilen door meerdere accu’s aan te schaffen. Bij sommige fabrikanten kan de accu ook voor andere toestellen van hetzelfde merk worden gebruikt (schroevendraaiers, wipzagen enz.): bezit je verschillende accu-gereedschappen van hetzelfde merk en kun je de accu uitwisselen bij de verschillende machines, dan kun je met de aankoop van een accu-schiethamer geld besparen.
Schiethamers op gas
Schiethamers op gas lenen zich het beste voor timmermannen, dakwerkers en stukadoors. Ben je elektricien dan kun je de schiethamer op gas gebruiken om er verbruiksmaterialen, zoals beugels of haken mee te combineren die nodig zijn om leidingen te bevestigen. De schiethamer op gas biedt de grootste onafhankelijkheid en bewegingsvrijheid. Het apparaat werkt op gas, waardoor er geen snoeren in de weg liggen of stopcontacten die je nodig hebt om accu's op te laden of überhaupt te werken. De schiethamer is het meest voordelig als je let op ergonomie, gewicht en impactenergie. En hij is fijn om mee te werken: de gaspatronen koop je samen met de nagels en leveren de juiste dosis energie om de nagels van het pack te bevestigen. Een schiethamer op gas zal bijdragen aan het verhogen van de productiviteit.
Pneumatische schiethamers
Pneumatische schiethamers ontwikkelen een enorm hoge schietsnelheid die wel kan oplopen tot 3 nagels per seconde! Ze zijn bijzonder krachtig en vergeleken met andere oplossingen is de kostprijs van specifieke verbruiksartikelen veel lager. De pneumatische schiethamer leent zich perfect voor hout/hout-bevestigingen, maar zijn verder niet heel erg veelzijdig. De slang en compressor maken het toestel minder compact en beperken de bewegingsvrijheid op bouwlocaties. Dit type schiethamer wordt dan ook veelal toegepast voor het vervaardigen van prefab elementen in fabrieken.
Conclusie
De schiethamer op gas is het eenvoudigst in gebruik. Kruitschiethamers zijn het krachtigst. Maar de keuze van een schiethamer hangt af van de toepassing: welke bevestiging wil je tot stand brengen, op welke ondergrond? Elke schiethamer is geschikt voor een specifieke toepassing. Die moet je dus in ieder geval vóór je aankoop bepalen.
Bekijk hier het aan aanbod schiethamers van Spit Paslode.
Gastblog - Spit Paslode |