Wintertips: Wat te doen met kit, pur en afdichtingsproducten

Als het buiten kouder wordt, bescherm je jezelf beter. De winterjas mag uit de kast, het potje met vet wordt op de tafel gezet en met muts, sjaal en wanten is je uitrusting helemaal compleet. Hartstikke logisch, maar zorg je net zo goed voor de producten waar je mee werkt?  Kun je deze eigenlijk nog wel op dezelfde manier gebruiken wanneer de temperatuur aanzienlijk daalt? Het antwoord op die laatste vraag is dat kitten, PU-schuimen en andere afdichtingsproducten wel degelijk worden beïnvloed door wisselende weersomstandigheden. Hier wil je dus rekening mee houden, want weggooien is zonde. Om je op weg te helpen, hebben we wat tips op een rijtje gezet.   

Wintertips

Let op de temperatuur!

Lage temperaturen zijn temperaturen onder de +5°C . Bij deze lagere temperaturen kan het voorkomen dat de werking wordt beïnvloed. De combinatie van een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid kan gevolgen hebben voor het aanbrengen, de viscositeit en de hechting van het product waardoor het eindresultaat verandert. En dat wil je niet!

Meet je met een thermometer, dan heb je alleen de omgevingstemperatuur. Terwijl je juist ook de temperatuur van de ondergrond en opslagtemperatuur nodig hebt.

  • Omgevingstemperatuur: Hiermee bedoelen we de buitentemperatuur tijdens de toepassing. Is deze lager dan +5°C? Dan kan dit invloed hebben op het uitspuiten, de verwerking, hechting, huidvorming en droogtijd.
  • Temperatuur van de ondergrond: Dit is de temperatuur van het materiaal waar je het product op aanbrengt. Een groot verschil tussen de temperatuur van de omgeving en het materiaal kan de verwerking van het product beïnvloeden.
  • Opslagtemperatuur: Een lage temperatuur in het magazijn kan invloed hebben op de productkwaliteit. Door een te lage temperatuur kunnen sommige producten zelfs onbruikbaar worden. Dit komt vaker voor dan je denkt!

Vocht, wind en ijs, onhandig

  • Vocht is gerelateerd aan temperatuur. Als de ondergrond en de omgeving in temperatuur verschillen, zal er dauw ontstaan. Het is belangrijk dat je dit vocht eerst goed van de ondergrond afveegt voordat je de kit aanbrengt. Anders zal deze dunne waterlaag op gegeven  moment gaan condenseren en daarmee de hechting van het product negatief beïnvloeden.
  • Niets plakt op ijs! Als er een laagje bevroren vocht op de ondergrond ligt, dien je dit eerst te verwijderen. Mocht het je namelijk al lukken iets te hechten op ijs, dan laat het meteen los zodra dit ijs smelt en ben je weer terug bij af.
  • Wind: Wind versnelt de droging van kit, waardoor je minder tijd hebt om je klus af te werken. Houd hier rekening mee. 

3 wintertips voor kitten

  1. Laat kit ’s nachts niet in een koude werkbus staan. Zet deze bij voorkeur binnen neer, waar de temperatuur niet te ver zakt. Mocht de kit toch te koud zijn geworden, dan kun je hem langzaam weer op verwerkingstemperatuur brengen door deze in lauw water te plaatsen. Let op:  het sleutelwoord hierbij is langzaam. Geef de kit de tijd om op temperatuur te komen. Het water mag ook niet te heet zijn, want dat is schadelijk voor het product.
  2. Wees vooral voorzichtig met acrylaatproducten: acrylaat is een product op waterbasis en moet daarom tegen de kou worden beschermd. Eenmaal bevroren is het simpelwegbniet meer bruikbaar en kun je het dus weggooien.
  3. Dikkere kitten, zoals een High Tack, zijn in de winter moeilijker te gebruiken. Door de kou wordt de kit nog dikker waardoor deze moeilijk uit te spuiten is. Gebruik daarom een geschikt verwerkingspistool, zoals de AA853 Cartridge Gun 310 Pro

Spuitpistool

3 wintertips voor purschuimen

  1. Purschuimen mag je nooit verwarmen met  een warmtebron. Een spuitbus is een houder onder druk en het op een warmtebron zetten is gevaarlijk! Door de hitte zal de druk toenemen waardoor de bus kan ontploffen. Breng deze bussen op temperatuur met lauw water. 
  2. Bij het aanbrengen van purschuim is vocht op de ondergrond geen probleem. Purschuim heeft namelijk vocht nodig om uit te harden. Pas purschuim niet toe op bevroren materialen. 
  3. Temperatuurverschillen hebben effect op de opbrengst van purschuim. Bij lage temperaturen kan de opbrengst van de bus veranderen en lager zijn. Wist je dat onder meer de FM330 Perfect Elastic Foam en FM350 Perfect Foam van Illbruck kunnen worden toegepast tot -10°C? Voorwaarde is wel dat de temperatuur van de bus zelf boven de 5°C ligt.

Geïmpregeerde schuimbanden zijn ideaal bij koude temperaturen

De temperatuur waarin geïmpregneerd schuimband wordt opgeslagen en wordt verwerkt heeft invloed op het uitzetten van het schuimband. Zo zijn geïmpregneerde schuimbanden zeer geschikt voor toepassing bij kouder weer. De band zal hierdoor namelijk langzamer uitzetten, waardoor je langer de tijd hebt om deze te verwerken.

Overzicht illbruck producten

Dé tip: controleer altijd het productblad. Maar die heb je vast niet altijd bij de hand of gooi je weg. In het onderstaande overzicht staan daarom de belangrijkste eigenschappen van de verschillende illbruck producten.

   Temperatuur
   Opslag  Toepassing Temperatuurbestendigheid na verwerking
 Tapes & schuimbanden  +1 tot +20°C  0 tot +30°C  -30 tot +90°C
 Kitten  +5 tot +25°C  +5 tot +40°C  -40 tot +150°C
 Hybrides (lijmen & kitten)  +5 tot +25°C  +5 tot +40°C  -40 tot +90°C
 SP925 Afdichtingscoating  +5 tot +25°C  +5 tot +40°C  -40 tot +90°C
 Acrylaatkit  +5 tot +25°C  +5 tot +30°C  -20 tot +80°C
 PU kitten  +5 tot +25°C   +5 tot +40°C  -35 tot +80°C
 PU lijmen  +5 tot +25°C  +15 tot +25°C  -30 tot +90°C
 FM330 Perfect Elastic Foam  +5 tot +25°C  -10 tot +30°C  -40 tot +90°C permanent           
 -40 tot +130°C tijdelijk
 FM31 Purschuim  +5 tot +25°C  -10 tot +35°C  -40 tot +90°C permanent           
 -40 tot +130°C tijdelijk

Wintertips van illbruck

Geschreven in samenwerking met illbruck