Geïmpregneerde schuimbanden – bandwijzer

Dankzij de voordelen van de toepassingen van geïmpregneerde schuimbanden is de populariteit de laatste jaren aanzienlijk gegroeid. Schuimbanden worden in de bouwsector gebruikt als afdichting tussen verschillende soorten bouwdelen, gevels of voor het afdichten van voegen en de aansluiting bij kozijnen. Zonder de ondergrond voor te behandelen, kunnen schuimbanden direct geplaatst worden. Wanneer het uitzetten gebeurt is, zijn schuimbanden zeer weersbestendig. In het geval van een niet-evenwijdige voeg, hoeft slechts één maat van de geïmpregneerde schuimband geplaatst te worden. Hierbij dient men er op te letten dat de voeg niet breder is dan de schuimband. Het gebruik van schuimbanden bespaart tijd én geld en maakt de projectplanning een stuk eenvoudiger.

Geïmpregneerde schuimbanden

Geïmpregneerd schuimband: oplossingen voor kozijnen

Kozijnen zijn een cruciaal onderdeel van een gebouw wanneer het gaat om energie-efficiëntie. Echter geldt ook hier de regel dat het kozijn enkel zo goed is als zijn afdichting. De aansluitingen dienen zorgvuldig overwogen te worden in de planningsfase. Een eis volgens RAL houdt in dat de aansluiting binnen dichter moet zijn dan buiten, dit zodat het kan voldoen aan de eisen voor energiebesparing, de levensduur en een optimaal binnenklimaat. Een onvoldoende afgewerkte afdichting kan gevolgen hebben voor de luchtdichtheid en uiteindelijk zelfs tot vochtschade en schimmel.

Geïmpregneerd schuimband: oplossingen voor gevels

Binnen de verschillende voegen in een gevel wordt onderscheid gemaakt tussen de dilatatievoegen en aansluitvoegen. Om het optimale product te gebruiken is het belangrijk dat het juiste type afdichting voor de juiste voeg wordt gekozen. Dit voorkomt dat regenwater van buitenaf de gevel binnen kan dringen. Zelfs wanneer dit alsnog gebeurt, moet het vocht naar buiten worden afgevoerd om structurele schade te voorkomen.

In het geval van gevel-renovaties ontstaan vaak complexe situaties wanneer het oude afdichtings- en isolatiemateriaal enkel met grote moeite verwijderd kan worden. Illbruck heeft als oplossing hier de illbruck TP610 Compriband en de illbruck TP602 Universeel Voegband voor ontworpen. Dankzij de hoge voegtolerantie en het brede bereik ontstaan betrouwbare en duurzame slagregendichte gevelvoegen voor zowel nieuwe constructies, gevelrenovaties en van beton en natuursteen tot baksteen.

Voor architecten en installateurs bieden voegbanden diverse mogelijkheden. Deze kunnen namelijk ingezet worden als een schaduwvoeg of zelfs als ontwerpelement.

Waar op te letten

Het toepassen van schuimbanden is vooral afhankelijk van de situatie. Hierin speelt de breedte en diepte van de voeg de hoofdrol. Voor een optimale afdichting is het belangrijk om te meten hoe breed de voeg is, en hoe diep de voegband kan of hoort komen. Hierbij wordt uitgegaan van de meest grote waarde. Ter voorbeeld: de breedte van een voeg tussen twee muren is bovenin 3 mm, in het midden 7 mm en onderin 5 mm. Hierin is de maximale breedte 7 mm en de minimale breedte 3 mm, wat betekent dat er een schuimband gekozen wordt waarvan het bereik tussen de 3 en 7 mm valt. Is deze er niet? Dan wordt de eerstvolgende grotere maat gekozen, bijvoorbeeld de illbruck TP610 Compriband van 5 - 9 mm. Beide maten mogen nooit kleiner zijn dan de minimale en maximale voegbreedte. De TP610 Compriband van 3 - 6 mm zou dus te klein zijn.
De volgende stap is om te bepalen wat de diepte van de voegband kan/moet zijn. Deze is gebaseerd op de maximale voegdiepte. Ter voorbeeld: de diepte van een voeg tussen twee muren is bovenin 11 mm, in het midden 15 mm, en onderin 13 mm. Hierin is de maximale diepte 15 mm, wat betekent dat er een schuimband gekozen wordt met een diepte van 15 mm.

Bandwijzer

Een veel gestelde vraag is: hoe groot wordt geïmpregneerd schuimband? De meeste banden zullen na verloop van tijd uitzetten tot 4 à 5 keer de originele dikte. Dit is echter niet relevant zolang je er maar voor zorgt dat de voegbreedtes binnen het bandbereik vallen. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste maat gebruikt? Gebruik dan handige tools zoals www.bandwijzer.nl of bekijk de illbruck TP610 Compriband keuzehulp.