De hele bouw duurzaam, koploper AMI gaat ervoor!
In het Limburgse Lomm staat de fabriek van AMI BV. Hier maakt AMI het aluminium veiligheidsbeslag en binnendeurbeslag wat bij DESTIL Prolians verkrijgbaar is. Zoals in alle branches speelt ook bij AMI duurzaamheid een grote rol. Met certificaten in MVO en “Cradle-to-Cradle Silver”, loopt AMI voorop in de bouwindustrie, maar hoopt dat binnenkort iedereen Cradle-to-Cradle is.
“Weet je wat het is”, zegt Arthur de Ruiter, Directeur van het bedrijf, “De wereld verandert steeds sneller en steeds meer aspecten bepalen of jij en jouw producten straks nog een rol spelen in de bouw. De kwaliteit van je producten moet buiten kijf staan. En de prijs moet ook goed zijn. Maar de toegevoegde waarde van duurzaamheid in gebruik van gezonde, duurzame materialen van hoge kwaliteit, en verantwoordelijkheid wordt steeds groter. Dat is zo bij overheidsinstellingen, gemeenten en architecten. Maar ook in de bouw groeit dat besef steeds meer.
Daarom is AMI dé koploper op het gebied van MVO
We zeiden het al. Op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen loopt AMI voorop. Het bedrijf biedt kansen aan mensen uit de sociale werkplaats en wil dat al zijn werknemers de kans krijgen zich te ontwikkelen en hun sterke punten te verbeteren. Zo werken we ook langjarig samen met een aantal vaste partners. Door een trouwe klant te zijn, krijg je trouwe leveranciers. Hetzelfde geldt trouwens voor onze relatie met DESTIL Prolians. Zij zijn al jaren relatie van AMI en we werken er echt continue samen aan om ook DESTIL Prolians en haar klanten beter te maken.
Binnen een half jaar de hele Cradle-to-Cradle certificering afgerond
Die hechte relatie met klanten en leveranciers hielp AMI bij het behalen van het Cradle-to-Cradle-certificaat. “Bij een nulmeting bleek al snel dat we niet veel hoefden te veranderen aan onze producten en onze productieprocessen. Vanuit de aard van ons familiebedrijf leggen we al veel focus op veiligheid en gezondheid van onze producten en de manier waarop we ze fabriceren. Maar voor zo’n certificaat moet je dat wel staven. Dus heb je documenten nodig van de toeleveranciers van je bronmateriaal. Een soort DNA van het aluminium dat we verwerken bijvoorbeeld. Doordat wij al zo lang met vaste leveranciers werken, wisten we dat hun materiaal geen giftige stoffen bevat, maar wilden zij ook snel openheid van zaken geven.” Zo had AMI binnen een half jaar de hele Cradle-to- Cradle-certificering afgerond, een tempo waar de certificeringsinstelling met bewondering naar keek.
Cradle-to-Cradle certificering in bouwbesluit
AMI is lid van de Cradle-to-Cradle-Bouwgroep waar bijvoorbeeld Deventer, Daas Bakstenen en Holonite ook deel van uitmaken. “Natuurlijk is het voor ons fijn om voorop te lopen en ons er mee te kunnen onderscheiden, maar uiteindelijk is het voor iedereen beter als de hele bouw duurzaam wordt. Het gaat niet om ons, het gaat om de hele maatschappij.” De ideaaldroom van de Cradle-to-Cradle-Bouwgroep is dan ook dat het certificaat in het Bouwbesluit komt, zodat er alleen nog maar met gecertificeerde materialen gebouwd wordt.
Mooi streven Arthur!
Arthur de Ruiter, Commercieel directeur bij AMI |